• Slávnostné ukončenie školského roka
          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Slávnostné ukončenie školského roka sa uskutoční zajtra 30.6.2022 o 8.00 hod. na pódiu v areáli školského dvora. Predpokladaný záver pre všetkých žiakov bude o 9.30 hod.

            Školský klub detí bude v prevádzke do 12.00 hod.

            Prajeme Vám krásne slnečné leto v kruhu vašich najbližších, počas ktorého načerpáte veľa nových síl :)

            Od školy si oddýchnete až do 4.9.2022 a v pondelok 5.9.2022 sa stretneme o 8.00 hod.

        • Biblicko-tvorivý krúžok
          • Biblicko-tvorivý krúžok

          • Žiaci dostali od Boha mnohé talenty. Tento školský rok sa ich v rámci Biblicko-tvorivého krúžku učili v sebe spoznávať a rozvíjať. Šiestaci, zvlášť dievčatá, vyšívali  spolu s pani učiteľkou pohľadnice, vyrábali vianočné ozdoby, malých mikulášov, drôtené srdiečka, či ruže z origami. Zaujalo ich aj pečeniea v kuchynke školy pripravili pre seba a iných rôzne dobroty. Záver každého biblicko – tvorivého krúžku patril čítaniu Svätého Písma, kde spoznávali konanie a lásku Boha v histórii ľudstva.

            Mgr. K. Junasová

        • Vytvorili sme reťaz dobrých skutkov
          • Vytvorili sme reťaz dobrých skutkov

          • Akú dĺžku má ľudské dobro? Dá sa jeho hodnota odmerať? Pridali sme sa k výzve ZŠ v Trakoviciach a vytvorili sme reťaz detských dobrých skutkov.  Žiaci obkreslili a vystrihli svoju otvorenú dlaň na farebný papier a dovnútra napísali aspoň jedensvoj pravdivý dobrý skutok. Všetky ruky detí zo školy sme spojili a vytvorili reťaz dlhú 13,3 metra! Zapojením sa do výzvy sme sa stali súčasťou projektu Detský čin roka, ktorého cieľom je šíriť myšlienku dobra u detí.

        • Regionálna výchova  so siedmakmi - Muránska Zdychava
          • Regionálna výchova  so siedmakmi - Muránska Zdychava

          • V Základnej škole  Ivana Branislava Zocha venujeme každoročne priestor aj projektovému vyučovaniu. Dňa 23. júna 2022 sme sa so žiakmi siedmeho ročníka vybrali na regionálnu výchovu do malebnej dedinky Muránska Zdychava.

             

            Na regionálnej výchove sme boli

            veľa sme toho spoznali.

            Nové veci učíme sa 

            hravou formou blízko lesa.

             

            Domček, kostol, zvonica 

            pamiatková trojica.

            A ešte aj kaplnka, 

            do ktorej vidno cez veľké okienka.

             

            Bola to aj turistika, 

            kto nevládze, tak ten vzdychá.

            Za poznatky to však stálo

            svojou kultúrou nás to privítalo.

             

            Po ceste sme toho veľa videli

            nielen pamiatky,  ale aj prírodu sme obdivovali.

            Tak na záver zopár slov 

            aj vyučovanie môže byť zábavou.

             

             

            Dedinka Muránska Zdychava ponúka návštevníkom mnoho kultúrnych pamiatok. Vďaka  našej regionálnej výchove sme mali možnosť vidieť krásu folklórneho ľudového domčeka – ľudové múzeum dedinky, kostolík, kaplnku či zvonicu. Avšak tento deň sme nevyužili len na rozvoj ducha, ale aj tela, keďže sme sa do školy vrátili po „vlastných“.

             

            Mgr. Z. Kunštárová

        • Regionálna výchova 6. A - Mestské múzeum Jelšava
          • Regionálna výchova 6. A - Mestské múzeum Jelšava

          • V rámci predmetu regionálna výchova žiaci 6. A triedy boli navštíviť Mestské múzeum Jelšava. Exkurzia sa uskutočnila 23.6.2022. Milá pani sprievodkyňa vysvetlila 15 žiakom históriu Gemera a Jelšavy. Študenti sa dozvedeli zaujímavosti z remesiel zvonkárstva, obuvníctva, tkáčstva a baníctva. Pre žiakov bol zaujímavý film o výrobe zvoncov. Mnohé z nich sa predali do zahraničia. Výnimočná bola výstava bábik starších ako 30 rokov. Žiaci si otestovali svoje vedomosti v kvíze. Na záver si oddýchli v peknej záhrade patriacej múzeu. Exkurzia bola veľmi zaujímavá.

        • Detská divadelná hra u Zocháčov
          • Detská divadelná hra u Zocháčov

          • 24. deň v júni 2022 bol opäť raz niečím výnimočný.Slávnostne sme otvorili 16. ročník Detskej divadelnej hry Ivana BranislavaZocha, a to práve v deň narodenín tohto významného velikána.

            Privítali sme medzi nami vzácnych hostí: primátora mesta Revúca, pána Júliusa Buchtu, pani Tatianu Krškovú predsedníčku Komisie školstva a kultúry pri Mestskom zastupiteľstve v Revúcej, pána prokurátora Daniela Prča, člena Rady školy a predsedu Rady rodičov pri našej základnej škole. Pozvanie prijala aj naša bývalá kolegynka a učiteľka Helenka Peniaková a v neposlednom rade i rodičia, ktorí si našli čas a prišli sa potešiť svojimi ratolesťami.

            Divadelníci svoje divadelné predstavenia prezentovali s takou láskou a radosťou,s akou si ich pre nás pripravovali.

            V dvoch blokoch sa na javisku predstavilo deväť divadelných súborov. Za herecké výkony naši herci získavali Cenu Ivana Branislava Zocha, ktorá pozostáva zo sošky  Oskara a diplomu za stvárnenie divadelnej postavy. Preto ich divadelný prejav sledovali dve poroty – odborná a žiacka.

            Porota sa pri svojom rozhodovaní riadila platným štatútom, ktorý bol vytvorený so zámerom pozitívne ovplyvňovať tvorivú a vnímavú osobnosť žiaka prostredníctvom detského divadla.

            Každý žiak, ktorý stvárnil divadelnú postavu, získal od pani riaditeľky diplom za účinkovanie a tie najlepšie herecké výkony boli odmenené Cenou Ivana Branislava Zocha- soškou Oskara z rúk predsedníčky poroty, pani Tatiany Krškovej, ktorá veríme, že s potešením a so záujmom sledovala predstavenia a ďakujeme jej, že si našla čas a profesionálne, tvorivo a výstižne vyhodnotila a ocenila divadelné súbory i talentovaných hercov.

            Sme radi, že sme mohli všetci spolu stráviť takéto tvorivé dopoludnie a tešiť sa z umeleckého úspechu.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme, oceneným srdečne blahoželáme, divadelníkov povzbudzujeme do budúcich kvalitných hereckých výkonov a veríme, že tento kultúrny zážitok v nás bude ešte dlho znieť.

            Mgr. Z. Kunštárová, Mgr. P. Vavreková

        • Ako poznám svoj región – zážitkové učenie žiakov 8. a 9. ročníka
          • Ako poznám svoj región – zážitkové učenie žiakov 8. a 9. ročníka

          • Dnes sme sa vybrali na Regionálnu výchovu. Uchvátila nás malebná dedinka menom Chyžné. Prvým našim cieľom bola Pamätná izba Samuela Tomášika, kde sme sa dozvedeli o jeho zaujímavom živote a pôsobení v tejto malebnej dedinke. Tiež nás zaujala výstava historických predmetov, ako napr. kolovrátok, či rôzne osobné predmety.

            Neskôr sme sa presunuli do miestneho katolíckeho kostola Zvestovania Panny Márie, ktorý bol postavený v druhej polovici 13. storočia. Súčasťou interiéru je vzácny krídlový oltár, ktorý pochádza z dielne veľkého Majstra Pavla z Levoče.

            Naša výprava končila na miestnom cintoríne, kde je Samuel Tomášik pochovaný.

            „Lebo aby národ znal milovať a vážiť si svoje rodisko, svoju vlasť, musí predovšetkým dobre poznať to svoje rodisko, tú kolísku svojich dávnych predkov ...“ (S. Tomášik)


            D. Strihanová, N. Štitnická



        • Piataci na Muránskom hrade
          • Piataci na Muránskom hrade

          • Dňa 23.6.2022 sa žiaci V.A ZŠ I. B. Zocha zúčastnili Zážitkového učenia v Muráni. Absolvovali výstup na Muránsky hrad spojený s výukou, počas ktorej spoznávali faunu a flóru Muránskej planiny, čítali náučné tabule, z ktorých sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií. Trasa bola dosť náročná, niekoľkokrát bolo treba doplniť energiu a tekutiny. Pod hradom, teda tesne pred cieľom  sme si trocha odpočinuli, povedali niečo ohľadom histórie Muránskeho hradu a pobrali sa na posledný kus cesty. Cieľ našej cesty bol nádherný  a výhľad z hora do doliny očarujúci. Pre priaznivé počasie sme videli: Prednú Horu, Kráľovú Hoľu, Kohút, Stolicu, obec Muráň a Muránsku Dlhú Lúku a nahliadli sme až do Revúcej. Na hrade nás čakala aj pasovačka „HRADNÝCH  PIATAKOV“.

            Takéto zážitkové učenie sa nám veľmi páčilo a tešíme sa už na ďalší takto strávený deň v prírode.

            Mgr. M. Pirochová

             

        • AKO V NOCI V ŠKOLE (NE)ZASPAŤ
          • AKO V NOCI V ŠKOLE (NE)ZASPAŤ

          • Do školy spať bežíme, ťažké tašky nesieme.

            A v nich samé pochutiny, už nám všetkým tečú sliny.

            Desiataci sa tiež zišli, zaspomínať si k nám prišli.

            Na aktivity sa tešíme, smiechom sa tam spotíme.

            Výborne ich zvládneme, poklad rýchlo nájdeme.

            Volejbal si zahráme, možno nad učkami vyhráme.

            Vybíjanú, ping – pong skúsim, po diske som odspať súci.

            O šiestej je budíček, spíme ako macíček.

            Baliť sa nám vôbec nechce, snáď aj o rok. Tak sa tešte.

             

            Radostné „hurá!“ sa ozývalo chodbami školy. Tešili sa... Kto iní ako Zocháči, ktorí sa už nevedeli dočkať spania v škole. A či vlastne nespania...

            V noci z 3. na 4. júna 2022 sa naša škola naplnila veselými žiakmi, ktorí sa nehundarjúc, ale priam s nadšením, s rukami plnými batôžkov ponáhľali vystrájať so svojimi spolužiakmi. Svoje postieľky si pripravovali inde, ako vo svojej detskej izbe a vychutnávali si svoju obľúbenú pizzu – keď to práve neprehnali odvážnym pikantným výberom.

            O zábavu bolo postarané. Všetko starostlivo pripravili deviataci pod vedením triednej učiteľky. Zo žiakov sa nachvíľku stali „hľadači pokladu“,  ktorý im skryli pani učiteľky. Neúnavne športovali, s radosťou súťažili, ale predovšetkým – užívali si atmosféru tajomnej budovy úplne inak ako spoza školských lavíc.

            Po top diskotéke,  kde boli dovolené i topy, by sa našiel čas aj na oddych, ale bola by veľká škoda nevyužiť ho na triedne spoločenské hry a nevypočuť si spolužiačkine nezabudnuteľné historky. A tak teda...budíček bol neúprosný.

            Možno sme všetci odchádzali trocha unavení, ale určite s dobrou náladou. Pani učiteľky s dobrým pocitom a príjemnou vidinou víkendu a decká ocenené certifikátmi plné zážitkov ako hrdí „abslventi“  úspešnej zocháčskej akcie „Noc v škole“.

            Všetkým patrí veľké ĎAKUJEME a HURÁ o rok!

            Mgr. Z. Kunštárová