• Zocháči „Deti deťom“
          • Zocháči „Deti deťom“

          • Vianoce pomaly klopú na dvere a vianočný čas v nás prebúdza naše najlepšie vlastnosti a predsavzatia. Pre každého z nás je niečím magickým a tajomným, otvárajú sa nám srdcia a opäť máme k sebe vo vzájomných vzťahoch o niečo bližšie. Cítime a uvedomujeme si silu priateľstva, lásky, úcty a obetavosti.

            Preto sme sa aj my ZOCHÁČI, v tomto predvianočnom čase rozhodli obdarovať niekoho neznámeho. Tým „neznámym“ už po 3- krát sa stali kamaráti v detskom domove v Tornali. Milé balíčky, ktoré kúpili alebo vyrobili naši žiaci so svojimi rodinami, sme odovzdali deťom. Deťom, ktoré možno nemajú toľko lásky a porozumenia, zocháči vyčarili radosť v srdci a vianočnú náladu. Deti boli nesmierne vďačné, ich milý úsmev na tvári i rozžiarené oči prezrádzali spokojnosť. Úprimné bolo ich potešenie, ale aj veľké obdarované srdce. Nič krajšie si nevieme predstaviť, ako spokojné a šťastné deti. Veríme, že sme mohli kúsok šťastia venovať a tým vyčariť úsmev neznámemu kamarátovi.

            „Vianoce nie sú časom, ani obdobím, ale stavom mysle. Šírenie pokoja, dobra a množstvo vďaky, sú tým skutočným duchom Vianoc.“ – CalvinCoolidge.

            Bc. I. Sviežená

        • Spravme Vianoce neznámym starkým
          • Spravme Vianoce neznámym starkým

          • Zocháči sa aj tento rok pridali k tisíckam dobrovoľníkov, aby potešili starých ľudí. Seniori sú zvyknutí dostávať na Vianoce rukou písané listy či pohľadnice. Je to pre nich ozajstný dar – rukou písané prianie, symbol toho, že na nich niekto myslí. Pozdravy, ktoré Zocháči vytvorili a s láskou, porozumením napísali sú znakom, že na nich niekto myslí. Aj takto žiakov vedieme k úcte k šedinám a šírime myšlienku lásky, pohody a dobra práve v tomto predvianočnom období.

            Tohto roku  znova naša VIANOČNÁ POŠTA v podobe  milých balíčkov poputovala aj do Zariadenia opatrovateľskej služby Cilka v našom meste. Prispeli sme i vianočným vystúpením našich žiakov z piateho a šiesteho ročníka. Koledy, vianočné pesničky, divadielko o anjeloch a čertoch aj tanec rozžiarili, potešili i pohladili dušu všetkých seniorov. 

            Nech vám duch Vianoc prinesie mier, nech vám radosť Vianoc prinesie nádej, nech vám teplo Vianoc požičia veľký kus lásky.

            Bc. I. Sviežená

        •  Vianočný stolnotenisový turnaj
          • Vianočný stolnotenisový turnaj

          • V dňoch 13.12.2022 a 14.12.2022 sa v priestoroch našej školy uskutočnil Vianočný stolnotenisový turnaj žiakov a žiačok ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej. Vianočná výzdoba v škole nám už pripomínala blížiace sa Vianoce, no našich hráčov to nezmiatlo a plne sa sústredili na všetky zápasy. Každý zo zúčastnených chcel vyhrať, trofej ale čakala len na tých najlepších. Zápasy sa hrali systémom každý s každým, na 2 víťazné sety, podľa pravidiel stolného tenisu.

            Po urputných bojoch sa v kategórii žiakov na prvom mieste umiestnil žiak VI.A triedy Vladimír Mušuka, na druhom mieste žiak VII.A triedy Ján Zubák a na treťom mieste skončil žiak V.A triedy Leo Takáč. V kategórii žiačok sa na prvom mieste umiestnila Martinka Kožejová z VIII.A triedy a na druhom mieste skončila Sárinka Istóková z VIII.B triedy.

            Víťazom aj všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

            Mgr. Pirochová

        • Čitateľský krúžok SVETLUŠKY
          • Čitateľský krúžok SVETLUŠKY

          • Čitateľský krúžok pod názvom SVETLUŠKY vznikol na začiatku školského roka 2022/2023. Hlavným cieľom krúžku je hravou formou podporiť záujem o čítanie, pomôcť získať správne čitateľské návyky, vytvoriť priateľský vzťah ku knihám a knižnici.

            Deti sa postupne oboznamujú s detskou literatúrou a spisovateľmi. Učia sa čítať s porozumením. Svetlušky sa stretávajú pravidelne v stredu a piatok poobede. K dispozícii majú knihy z novej školskej knižnice, ktoré si môžu vypožičať aj domov.

            Čítajú si spolu i jednotlivo, nahlas i potichu, vedú debaty o knihách. Tí najmenší sa oboznamujú s prvými písmenkami a slabikami a pozorne počúvajú. Staršie Svetlušky si vybrali knihy podľa vlastného výberu, z ktorých si neskôr vypracujú vlastné čitateľské denníky. Okrem kníh sa pravidelne otvárajú aj stránky detských časopisov.

            V septembri sme si pripomenuli 95. výročie vzniku Slniečka a 26. novembra sme si pripomenuli Svetový deň časopisov. Svetlušky sa pravidelne zapájajú do riešenia tajničiek, ktoré sú uverejnené v detskom časopise Slniečko. V druhom čísle sa stali úspešnými riešiteľmi a výhercami peknej knižky - Čo by bolo, keby... . Srdečne im blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov!

            J. Fiťmová

        • Červená stužka
          • Červená stužka

          • Červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi žijúcimi s vírusom HIV. Červená stužka je značkou, pre upevňovanie povedomia o AIDS medzi ľuďmi. Počas celého roka ju majú nosiť ľudia, aby vyjadrili svoju podporu ľuďom, ktorí žijú s vírusom a aby si uctili pamiatku tých, ktorí v dôsledku tohto ochorenia zomreli. Počas 1.decembra – medzinárodného dňa AIDS, si ľudia z celého sveta pripínajú červenú stužku. Hovoria tým „zaujímam sa o tému AIDS“, „venujem sa vzdelávaniu, aby sa vírus nešíril“. Červená stužka tu je aj pre tých, ktorí hovoria „pomáham ľuďom, ktorí žijú s HIV. Ako vidieť, dôvodov je veľa. Červená stužka s nami ostáva počas celého roka, aby sme nezabudli na jej odkazy a posolstvá.

            Žiaci ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej sa v školskom roku 2022/2023 zúčastnili a aktívne podieľali na 16. ročníku celoslovenskej kampane Červené stužky - kampane boja proti AIDS.

            V našej škole sme s pomocou nášho vedenia - Mgr. Kataríny Krištofovej – riaditeľka školy, RNDr. E. Holéczy Vidovej – zástup. riad. školy; pani učiteľky Mgr. M. Pirochovej - zodpovedná osoba pre ŽŠR na našej škole ; Mgr. Jitky Kneslovej -školská psychologička; Mgr. M. Hudačekovej - zdravotnícky pracovník, zorganizovali besedu o duševnom zdraví pre žiakov I. a II. stupňa ZŠ; odbornú prednášku pre žiakov 8. a 9. ročníka na tému HIV/AIDS, prostredníctvom ktorej sa žiaci oboznámili o víruse HIV, spôsoboch prenosu, liečby a prevencie; žiaci druhého stupňa si vlastnoručne vyrábali červené stužky, vytvorili plagáty, projekty a prezentácie na tému- Červené stužky; ôsmaci a deviataci si prezreli krátky dokument – „Príbehy anjelov“ “, cieľom ktorého bolo uvedomenie si nebezpečenstva vírusu HIV a choroby AIDS; žiaci II. stupňa zviditeľnili 1. december – Svetový deň boja proti AIDS vytvorením „živej“ červenej stužky.

            Celkovo sa na týchto aktivitách, venovaných boju proti AIDS zúčastnilo 134 žiakov našej školy, 10 pedagogických a nepedagogických zamestnancov našej školy.

            Ďakujeme za podporu.

            Mgr. M. Pirochová