• Medzinárodný deň komplimentov
          • Medzinárodný deň komplimentov

          • V Deň komplimentov – pripomíname si ho vždy 24. januára – by každý z nás mohol vysloviť úprimný kompliment iným ľuďom, a tak si uvedomiť potrebu slušného správania.Vznikol v roku 1998 z iniciatívy Američaniek KathyChamberlin a DebbyHoffman.

            Kompliment, ako vieme, je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe (či o nej), ktorý vyzdvihuje niečo, čo sa nám na nej obzvlášť páči, čo na nej oceňujeme.Môže pritom ísť o jej osobné vlastnosti, či výkony, alebo vonkajšie znaky, napr. vkusné oblečenie,príťažlivý vzhľad.Všetci sa občas potrebujeme cítiť dôležitými, resp. potrebnými – a úprimný kompliment je na to ľahkým prostriedkom. Zamyslite sa, kedy vám naposledy úprimne, zo srdca povedal niekto niečo peknéCítili ste sa pritom dobre?

            Tak to robme!

            Vyvoláme poďakovanie i úsmev na tvári toho druhého, zároveň je to nástroj, ktorým môžeme v ľuďoch hľadať tie najlepšie vlastnosti. Používajme ho preto čo najčastejšie. Začať môžeme už dnes...

            Akýkoľvek kompliment urobí radosť. Ale kompliment na mieru pomáha človeku budovať ešte väčší pocit jedinečnosti," hovorí psychologička. Nezostávajte len u „pekného trička” alebo „pekného účesu”. Prispôsobte lichôtku konkrétnej osobe a vysvetlíte jej, prečo si to myslíte. Napr. „Táto farba ti pristane, zvýrazňuje tvoje oči," alebo „v tých šatách vyzeráš skvelo, tvoja postava v nich dokonale vynikne.”

            Aj žiaci našej školy tak robili v priebehu celého týždňa, vyjadrovali úprimné a priateľské komplimenty spolužiakom a učiteľom. Všetky vyjadrenia pripínali na nástenku, aby im pripomínala, že nie len v deň komplimentov si povieme niečo milé a úprimné, čo nás zohreje pri srdiečku, ale, že to budeme robiť po celý rok.

             

            Mgr. M. Pirochová

        • Workshop - Kúzelník internet
          • Workshop - Kúzelník internet

          • V pondelok 23. januára sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili workshopu Kúzelník internet, ktorý bol zorganizovaný v rámci Prepni na Revúcu v GMK. Veľmi pútavou formou im obrovské množstvo zaujímavých informácií ako keby šitých na mieru pre ich vekovú kategóriu podal bývalý študent GMK Michal Kučerák. Žiaci z workshopu odchádzali obohatení novými poznatkami a vďaka témam, ktoré na workshope odzneli, otvorili množstvo diskusií nielen o tom, ako im internet pomáha, ale aj o tom, aké nástrahy prináša.

             

            Mgr. A. Repáková