• Spomíname
          • Spomíname

          • Sviatok všetkých svätých 1. november je deň, na ktorý 2. novembra nadväzuje deň Spomienky na všetkých verných zosnulých, ľudovo nazývaný Dušičky. Spomíname na našich drahých zosnulých, aby sme si uctili ich pamiatku. Dávajú priestor na pozastavenie sa a zahĺbenie sa do seba. K tomu patrí návšteva cintorínov, ozdobovanie hrobov kvetmi a vencami, zapaľovanie sviečok a modlitba za tých, ktorí odišli z nášho života.

            Každý rok už niekoľko rokov naši žiaci s láskou tvoria rôzne ikebany, venčeky, ktoré zdobia hroby neznámych vojakov, ale aj národovcov na našom cintoríne.

            Plamene sviečok, ktoré zapaľujeme, nie sú len dotvorením tajomnej a zavše clivej atmosféry, ale v prvom rade symbolizujú život.

        • Záložka spája školy
          • Záložka spája školy

          • Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov

            Žiaci a učitelia našej školy sa aj tento rok zapojili do česko - slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá Záložka do knihy spája školy. 14.ročník tohto projektu niesol podtitul Môj Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Jeho cieľom bolo predovšetkým podporiť čítanie najznámejších básní, i proźy, vytvorenie nových priateľstiev medzi žiakmi, ako aj poznávanie regionálnych zvykov Slovenska.

            Žiaci 3. až 9. ročníka na hodinách výtvarnej výchovy sa snažili využitím rôznych techník vymyslieť a vytvoriť záložku do knihy, ktorá by potešila alebo inšpirovala k čítaniu žiakov našej partnerskej školy. Tou bola v tomto ročníku Základná škola Zdenky Braunerové v Roztokách v ČR. Celkovo sme si vzájomne vymenili 40 veľmi pekných záložiek, a teda každý žiak za svoje vynaložené úsilie získal od svojho nového kamaráta zaujímavý darček.

            Touto cestou by som sa chcela poďakovať všetkým žiakom a učiteľom, ktorí tomuto projektu venovali svoj čas a úsilie a tešíme sa na ďalší úspešný ročník.

            Mgr. Ľ. Garláthyová

        • Regionálna výchova žiakov ôsmeho ročníka
          • Regionálna výchova žiakov ôsmeho ročníka

          • Aj tento školský rok pokračujeme v lepšom spoznávaní histórie nášho regiónu, a tak sme sa  11. októbra vybrali do Slavošovského tunela. Vystúpili sme na Teplej Vode a naša cesta sa začala. Naša prvá zastávka bola v Mníšanoch, kde sme sa pristavili pri informačnej tabuli a prečítali si o dôvodoch vzniku stavby, aj prečo sa nakoniec železničná trať nedostavala. Naše kroky ďalej viedli cez Koprášsky (Mníšanský) viadukt, malý tunel a nakoniec veľký tunel. Na slavošovskej strane sme si opekali a zaspievali. Napriek prejdeným 18 km sme si deň užili a tešíme sa na budúci rok.

             

            Vybrali sa ôsmaci do Slavošovského tunela,

            aby spoznali aj túto časť Gemera.

            Vystúpili sme na Teplej Vode

            a naša cesta sa začala v krásnej prírode.

            Mníšany sme spoznali

            a z viaduktu sa krásnym výhľadom kochali.

            Tma nebola pre nás žiadny problém

             a vonku nám nechýbal ani oheň.

            Tunel zdolali sme smelo

             a opekalo sa nám skvelo.

            Cestou-necestou sme Denisov mobil stratili,

            ale aj tento problém sme odstránili.

            Čiernym tunelom sme úspešne prešli

            a s boľavými nohami domov prišli.

                                                                                                                                  Žiaci VIII. A

        • Regionálna výchova- návšteva múzea a kaštieľa Coburgovcov v Jelšave
          • Regionálna výchova- návšteva múzea a kaštieľa Coburgovcov v Jelšave

          • Dňa 11.10.2023 sa uskutočnila regionálna výchova žiakov 6. ročníka. Žiaci navštívili múzeum a kaštieľ Coburgovcov v Jelšave. Naša spoločná cesta začala ráno o 7:20 na autobusovej stanici v Revúcej, odtiaľ sme sa spoločne odviezli autobusom do Jelšavy.

            Po príchode do Jelšavy sme zamierili navštíviť múzeum. V múzeu nás privítala milá pani, ktorá nás odprevadila do miestnosti, kde sme mohli obdivovať rôzne typy modelov hasičských áut. Okrem obdivovania sme sa aj veľa dozvedeli, pretože nás sprevádzal pán, ktorý je bývalým hasičom a sám niektoré modely vyrobil.  Na všetko, čo nás zaujímalo sme sa opýtali a dostali sme zaujímavé odpovede. Po návšteve múzea sme sa presunuli do kaštieľa Coburgovcov. Kaštieľ Coburgovcov je  na Gemeri jedinečnou stavbou z obdobia francúzskeho klasicizmu. V kaštieli prebieha momentálne rekonštrukcia, pretože  mesto Jelšava realizuje od roku 2015 záchranné práce na obnove kaštieľa a jeho sprístupňovanie verejnosti počas rôznych podujatí. V kaštieli si aj popri rekonštrukcii  na nás našli čas a previedli nás nielen po zrekonštruovanej časti, ktorá je prístupná ako zážitkové ubytovanie,  ale aj po zachovaných častiach, v ktorých sme mohli vidieť ako vyzerala trieda v minulosti a slávnostnú sieň zdobenú alegorickou maľbou. Samozrejme najviac nás zaujímali tajné zákutia kaštieľa ako napríklad pivnica.  

            Na našom zážitkovom vyučovaní sme okrem zbierania nových vedomostí zažili aj rôzne dobrodružstvá. Už teraz sa tešíme na naše nasledujúce spoznávanie historického Gemera.

        • Deviataci na regionálnej výchove v Chyžnom.
          • Deviataci na regionálnej výchove v Chyžnom.

          • My, deviataci, sme navštívili neďalekú dedinku Chyžné. Nakukli sme do pamätnej izby slovenského romantického spisovateľa Sama Tomášika, evanjelického farára v Chyžnom. Tam sme mali možnosť pozrieť si predmety z čias jeho doby – 19. storočia a po predslove a sprievodnom slove pána starostu sme sa presunuli i na cintorín k pamätníku Samuela Tomášika.

            Bolo nám cťou navštíviť v dedinke najmä ranogotický kostolík, jednu z najvýznamnejších gotických pamiatok na Slovensku, kde sme sa preniesli až do 14. storočia. Najvýznamnejšou pamiatkou v kostolíku plnom malieb na stenách sa vyníma krídlový oltár z roku 1508 z dielne Majstra Pavla z Levoče.

            Domov sme odchádzali s úsmevom a plní energie z úspešného dňa. Sme radi, že v našej škole sa môžeme učiť o našom regióne formou zážitkového učenia.

        •  "Pravda o drogách" - celonárodná informačná kampaň
          • "Pravda o drogách" - celonárodná informačná kampaň

          • Pán Peter Remper z občianskeho združenia Bez drog k nám v utorok 17.10. zavítal na besedu. Veľmi zaujímavo a pútavo rozprával o tejto problematike, ktorá je v dnešnej dobe veľmi potrebná. Žiaci 6. - 9. ročníka načúvali príbehom, ktoré zničili život mladým ľudom, ale aj ich rodinám. Beseda bola veľkým prínosom o informácie z tohto nezdravého prostredia. Ďakujeme.

        •  Október - Mesiac úcty k starším v ŠKD
          • Október - Mesiac úcty k starším v ŠKD

          • Mesiac Október bol v decembri 1990 Valným zhromaždením Organizácie spojených národov vyhlásený za Mesiac úcty k starším. Tento mesiac je pre nás všetkých pripomienkou, že si máme vážiť a ctiť starých ľudí, dávať im najavo svoju náklonnosť a lásku. Staroba je prirodzenou súčasťou nášho života, nedá sa pred ňou ujsť.

        •  Regionálna výchova - siedmaci - Muránska Zdychava
          • Regionálna výchova - siedmaci - Muránska Zdychava

          • V našej škole sa učíme aj iným, veľmi zaujímavým spôsobom. Je ním tzv. zážitkové učenie. Aby sme spoznali históriu a tradície nášho regiónu, vybrali sa žiaci VII.A triedy zo ZŠ I. B. Zocha v Revúcej v stredu 11.októbra 2023 spoznávať krásy Muránskej Zdychavy.

            Naša cesta začala príjemnou prehliadkou dreveného ľudového domčeka, ktorého históriu nám priblížil starosta obce p. Jaroslav Oravec. Ďalej sme sa prešli po krížovej ceste s pätnástimi kaplnkami ku katolíckemu kostolu, ktorý sa týči nad obcou. Naše kroky ďalej viedli do oddychovej zóny za Muránskou Zdychavou, kde sme sa rozdelili do skupín a pracovali na našich záverečných projektoch a básničkách.

            Napr.: Ráno sme sa zobudili,

            do školy sa pobalili.

            Cesta pre nás bola krátka,

            v cieli nás čakala „čokoládka“.

            Pri kostole sme sa túlali,

            Lesom sme šišky zháňali.

            „Opekačka“ bola super,

            veľký kopec bol náš súper.

            Zážitkové učenie sme si užili,

            domov sme sa tešili.

            Po odprezentovaní našich prác a zjedení všetkých zásob nás čakalo už len balenie a cesta späť do školy. Takéto učenie sme si užili a sme radi, že sme mohli zavítať do krásnej prírody Muránskej Zdychavy.