• Deň včiel 20. máj v ŠKD
          • Deň včiel 20. máj v ŠKD

          • Deň 20. máj je každoročne venovaný včelám. A keďže tento fakt nemožno opomenúť, k Svetovému dňu včiel sme sa pridal aj my, deti v ŠKD zo ZŠ I.B. Zocha v Revúcej. Hlavným dôvodom je to, že si chceme pripomenúť, aké dôležité sú včielky pre život na našej planéte. Veď na to upozorňuje už známy výrok Alberta Einsteina: „Keď zahynie posledná včela, ľudstvu zostanú štyri roky existencie.“

            Pri tejto príležitosti sme si preto medzi nás pozvali pána včelára, ktorý nám porozprával rôzne zaujímavosti z ríše včiel. Hovoril o tom, kto všetko sa podieľa na práci v úli, o tom, že najdôležitejšia v roji je matka – kráľovná, ktorá je v úli len jedna, aj o tom, že sladučký med nie je jediným produktom práce včielok. Nedajte sa však oklamať, dozvedeli sme sa oveľa-oveľa viac zaujímavých informácií.

            Deti dostali možnosť bližšie preskúmať úľ, prezrieť si všetky potrebné nástroje, ktoré používa včelár pri svojej práci, a mohli si dokonca vyskúšať ochranný odev, ktorý je pre bezpečnú prácu s týmto medonosným hmyzom dôležitý. Avšak najväčším zážitkom bolo to, že si mohli zblízka prezrieť živé včielky a kráľovnú. Upozornené boli aj na to, že počet včiel a včelstiev vo svete značne ubúda, za čo môžu predovšetkým aktivity človeka a zmena klímy krajiny.

            Na záver tohto zaujímavého a dych berúceho stretnutia si deti svoje novonadobudnuté vedomosti mohli overiť krátkym kvízom, po ktorého absolvovaní dostali na pamiatku výnimočný certifikát. Okrem toho však veríme, že všetko to, čo sa dozvedeli, použijú v každodennom – bežnom živote, a budú ďalej šíriť myšlienku o dôležitosti včiel pre náš život a našu Zem.


            Diana Fandáková

        • Jarneval
          • Jarneval

          • Jarneval u Zocháčov sa stal pravidlom aj tento rok, kde 18. mája 2023 krásne masky za sprievodu hudby už po 7. – krát prichádzali veselo do našej vyzdobenej telocvične. Konečne nastal ten vytúžený deň, kedy sa mohli deti našej školy ukázať a predstaviť vo svojich karnevalových kostýmoch. Do vyzdobenej telocvične vchádzali princezné, roboti, múmie, zvieratká a iné rozprávkové postavy. Medzi školákmi sme privítali aj deti z materských škôl, ktoré navštevujú krúžok Zocháčik. Pani učiteľky si pre deti pripravili rôzne zaujímavé súťaže, čo deti motivovalo k ich súťaživosti. Museli ukázať svoju šikovnosť i malé športové výkony. Samozrejme za každú splnenú úlohu bola sladká odmena. Všetky deti veselo poskakovali, súťažili a zabávali sa. Po jednotlivých súťažiach nasledovala chvíľka, kedy moderátorka začala vyzývať jednotlivé masky, aby si vybrali odmenu podľa vlastného výberu. Deti odchádzali domov veselé a šťastné. Spokojné boli všetky deti pri pohľade na ich usmiate tváre. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník JARNEVALU.

        • Zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023
          • Zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023

          • Zbierka MODRÝ GOMBÍK 2023 je venovaná deťom, ktoré sa trápia. Milióny detí na svete, vyrastajú v krajinách, ktoré pustošia vojny či prírodné katastrofy. Príspevkom do zbierky MODRÝ GOMBÍK 2023 pomáhame zlepšiť duševné zdravie nielen deťom žijúcim v humanitárnych krízach, ale aj deťom na Slovensku. 

            Život mnohých detí na svete je veľmi ťažký a zložitý. Namiesto detstva prežívajú trápenie, smútok a strach. Ostávajú im rany na celý život. Psychosociálna pomoc je neoddeliteľnou súčasťou pomoci UNICEF-u. 

            Deti zasiahnuté mimoriadnymi udalosťami zažívajú pocity úzkosti a smútku, beznádeje, sú unavené, majú ťažkosti so spánkom, sú podráždené, nahnevané alebo majú dokonca bolesti. Aj pre tieto deti prichádza pomoc prostredníctvom programov psychosociálnej pomoci. 

                                                                                                    

            Príspevok do zbierky MODRÝ GOMBÍK 2023 pomáha vrátiť deťom na tváričky úsmev. 

            Preto žiaci, učitelia a pracovníci ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej od 15.5.2023 do 19.5.2023 dobrovoľne prispievali do pokladničky na podporu detí s ťažkým osudom. V tomto roku sa nám podarilo vyzbierať sumu  41,25 €. Naši žiaci sú hrdí na to, že môžu pomôcť deťom, ktoré to naozaj potrebujú. Táto zbierka prebieha u „Zocháčov“ každoročne a už teraz sa chystáme na ďalší ročník zbierky.

            Ďakujeme za podporu.

            Mgr. M. Pirochová