• NOHEJBALOVÝ TURNAJ
          • NOHEJBALOVÝ TURNAJ

          • Vo štvrtok 23.02.2023  CVČ Revúca v spolupráci s tajomníkom súťaže Jánom Kilíkom - predseda NK Revúca, zorganizovalo nohejbalový turnaj trojíc žiakov a žiačok ZŠ okresu Revúca v priestoroch telocvične SNP Revúca. Turnaja sa zúčastnilo 6 družstiev žiakov s celkovým počtom 30 chlapcov so svojimi vedúcimi zo ZŠ F. Kazinczyho Tornaľa,ZŠ s MŠ S. Tomášika  Lubeník, ZŠ s MŠ Jelšava, ZŠ Hviezdoslavova Revúca, ZŠ J. A.  Komenského Revúca a ZŠ Ivana Branislava Zocha Revúca. Organizátori - CVČ Revúca pripravili toto podujatie na veľmi dobrej úrovni. Bolo zabezpečené občerstvenie pre športovcov ako aj pre vedúcich družstiev a taktiež príjemná atmosféra dodala turnaju jedinečnosť.

            Žrebovaním boli družstvá rozdelené do dvoch trojčlenných skupín, kde sa hralo systémom každý s každým. Každý zápas sa hral na dva víťazné sety do 11. Do semifinále postupovali prvé dve družstvá zo skupiny. Víťazi semifinále hrali finále o 1. miesto. Družstvá, ktoré v semifinále prehrali si zahrali zápas o 3. miesto.

            Naši chlapci v zložení Jurko Zubák, Janko Zubák, Vladko Mušuka, Dávid Pištol a Igor Brindzák si v napínavých zápasoch vybojovali krásne prvé miesto. Na druhom mieste skončili žiaci zo ZŠ J. A. Komenského Revúca a tretí boli žiaci zo ZŠF. Kazinczyho Tornaľa.

            Všetkým zúčastneným športovcom blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

             

            Mgr. M. Pirochová

        • Karneval pre najmenších v našej škole
          • Karneval pre najmenších v našej škole

          • Najkrajšie sú úprimné úsmevy šťastných detí. Povedali si učiteľky prvého a druhého ročníka a pripravili karneval pre najmenších žiakov školy. Deti sa rady menia na svoje obľúbené postavičky z rozprávok, či rozprávkových kníh. Žijú stále vo svojom detskom svete zábavy a radosti, preto si karneval užili, tancovali, zabávali sa, spoznali navzájom a za svoje krásne masky si odniesli pochvalný list a sladkú medailu. Tešíme sa opäť o rok.

            Mgr. R. Adamčiaková

        • Projektové vyučovanie u Zocháčov
          • Projektové vyučovanie u Zocháčov

          • Ani tento rok sme nemohli vynechať našu každoročnú školskú tradíciu - projektový týždeň.
            Žiaci Ivana Branislava Zocha sa od 26. januára do 31. januára vzdelávali netradične. Na takúto formu výučby sa žiaci každoročne tešia. Pracujú na zaujímavých projektoch. K rôznorodým témam vyhľadávajú informácie, ktoré im pomáhajú k tvorbe básní, piesní, divadielok, tanca a dramatizácií, kulinárskych maškŕt,  plagátov, powerpointových prezentácií, technických výrobkov z našej dielne, návrhov stavieb, k tvorbe kartografických detailov a návšteve kultúrnych pamiatok v meste. 
            Prostredníctvom nášho príspevku sa chceme srdečne poďakovať zamestnankyniam Múzea Prvého slovenského gymnázia za príjemnú spoluprácu. Ďakujeme za nápadité témy, odborné a zaujímavé prednášky, besedy, divadelné scénky a za všetky novinky, ktoré pre žiakov pripravujú vždy ochotne a so záujmom. Vďaka vám prichádzajú naši žiaci do Múzea nadšení a plní očakávaní. Odchádzajú obohatení skvelými zážitkami vďaka vašim kreatívnym aktivitám a cenným informáciám. Úprimne oceňujeme kvalitu práce ľudí našej vzácnej pamiatky, ktorá dýcha priam živou históriou. Ďakujeme. 
            V úvode projektového týždňa sa žiaci oboznámili s témou, cieľom a úlohou realizovaného projektu. Viedli rozhovory o danej téme, pozerali rôzne prezentácie, ukážky a videá o téme projektu, s cieľom získať predstavu a schopnosť s témou ďalej pracovať. Na rozšírenie a upevnenie potrebných vedomostí riešili úlohy a cvičenia v pracovných listoch. Následne sa oboznámili s pracovným materiálom určeným na výrobu projektov. Po vysvetlení postupov jednotlivých prác si žiaci rozdelili úlohy v závislosti od individuálnych schopností a zručností. Pracovné, výtvarné a tvorivé činnosti spojené s výrobou jednotlivých projektov žiakov veľmi zaujali. Vzájomne si pri projektoch pomáhali, rozvíjali si svoje pracovné zručnosti a učili sa skupinovej práci a spolupráci.

            Naši prváčikovia poznávali rôzne druhy ovocia a zeleniny. Veľkými tlačenými písmenami písali ich názvy, tvorili vety, hádali hádanky, spoznávali recepty jedál, učili sa básničky i pieseň Červené jabĺčko. V pracovných listoch dopĺňali  názvy, triedili  ich do skupín a vyfarbovali obrázky. Navštívili  LIDL, kde  mohli vidieť rôzne druhy ovocia aj zeleniny a zisťovať ich ceny. V škole sa hrali na obchod a nakupovali. Spolu s rodičmi pripravili plné taniere rôzneho ovocia, veľmi si na ňom pochutili a spoznávali nové chute. 

            "Rodina je život, láska a to, keď sme spolu."  Práve týmito slovami opísali rodinu druháčikovia. V tomto duchu sa niesli dni učenia sa, tvorenia a prezentovania žiackych prác. Veľa nového sa dozvedeli a svoje rodiny bližšie spoznali. 

            Žiaci tretieho ročníka brázdili počas projektových dní ulicami nášho mesta. Témou ich projektu bola Revúca - naše mesto. Navštívili naše kultúrne pamiatky. V Múzeu Prvého slovenského gymnázia sa dozvedeli veľa nových informácií z našej histórie. Sprievodné slovo dostali aj v miestnych kostoloch. Úžasný zážitok sme mali aj z výstupu na vežu evanjelického kostola a samotného pohľadu na naše krásne mesto. Na hodinách slovenského jazyka tvorili vety o meste Revúca. Pozerali  videá o histórii mesta, maľovali Prvé slovenské gymnázium a erb nášho mesta. Počúvali slovenské ľudové piesne z Gemera.  Písali projekty o Prvom slovenskom gymnáziu, Rímskokatolíckom kostole, Mestskom dome - budove Radnice v Revúcej a iných pamiatkach.

            Rozšíriť si vedomosti o Slovensku a jeho krásach bolo úlohou žiakov  štvrtého ročníka. Precestovať jednotlivými územiami a dozvedieť sa vždy niečo zaujímavé. Objavovať územia a miesta na mape Slovenska, vedieť ich vyhľadávať,  pozrieť si krátke videá, či prečítať si zaujímavosti o jednotlivých miestach, bolo počas projektového týždňa veľmi poučné a zábavné.
            „Prstom na mape sme cestovali z Revúcej do Banskej Bystrice. Zapamätali sme si poradie jednotlivých obcí, naučili sme sa základné fakty a zaujímavosti o obciach, cez ktoré sme virtuálne prechádzali a vypracovali sme si triednu automapu. Na melódiu piesne od  IMT Smile- Cesty druhej triedy, sme vymysleli  slová o našom cestovaní po Banskobystrickom kraji.“

            Naši piataci získavali inšpiráciu ako preplávať druhým stupňom od tých najlepších moreplavcov: Krištofa Kolumbusa, Jamesa Cooka, Marca Pola a Fernaa de Magalhea. Vo svojej téme nielen pretavili získané vedomosti z geografie, ale pri tvorbe a prezentácii výsledných projektov využili aj svoju fantáziu a umelecké cítenie. 
            My piataci sme počas projektu nelenili
            a každú minútu sme využili.
            Pesničku o Kolumbusovi sme si spievali
            a divadlo o objavení Ameriky sme zahrali.
            A to ste ešte nevideli náš najväčší skvost
            Santa Mariu – našu 3D loď.

            Piataci vytvárali aj „krajinku živej a neživej prírody“. Pre živú krajinku zhotovovali stromy použitím roliek z toaletného papiera, vetvičiek z ihličnatých stromov a šišiek, kreslili a vystrihovali z tvrdého papiera a kartónu makety rastlín, živočíchov a človeka. Počas zhotovovania „krajinky neživej prírody“ zase vyrábali zložky neživej prírody - slnko, vzduch, pôdu, vodu, most, kamene z farebného papiera, krepového papiera, prírodného a iného materiálu. Zhotovené zložky živej a neživej prírody lepili žiaci na kartón predstavujúci jednotlivé krajiny.

            Šiestaci zhotovili projekty, básničky a prezentácie o plodinách, ktoré boli privezené do Európy. Vytvorili poľnohospodársku mapu sveta, do ktorej zaznačili miesto pestovania jednotlivých plodín a pripravili ovocný šalát z plodín dovezených do Európy, na ktorom si samozrejme aj pochutili.
            Na projektový sme sa tešili, o plodinách sme tvorili.
            Nebola to ľahká práca, pre šiestakov zvládnuteľná zdá sa.
            Na prezentácie sme sa tešili, s radosťou sme ich tvorili.
            Projekty nás bavili, informácie sa množili.
            Papiere sa zapĺňali a hlávky sa nám motali.
            Týždeň prešiel ako voda, tak to je veľká škoda.
            Pristúpime teraz k veci, predstavíme naše keci.

            „Škola bez disciplíny je ako mlyn bez vody.“ Ján Amos Komenský
            Voda - životodarná tekutina – voda v jej rôznych podobách. Voda bola predmetom záujmu siedmakov a ôsmakov. Tvorbou plagátu s legendou si zopakovali vedomosti o kolobehu vody, vytvorili mapu kúpeľných miest a oboznámili sa s prírodnými minerálnymi prameňmi na Slovensku. Vysvetlili anomáliu vody, deliteľnosť, povrchové napätie  a zmenu skupenstva vody. Preskúmali akú úlohu zohráva voda v živote človeka i v priemyselnej revolúcii. Básne, kvíz a prezentácie ukončili týždeň plný zážitkov. 
            Prameň krásny, čo to je? Voda čistá putuje.
            Ihneď sa z nej idem napiť, už ju treba iba lapiť.
            Dôležitá vec to je, nášmu svetu kraľuje.
            Bez vody tu život niet, vzácna je pre celý svet.
            V pohári či vo fľaši, každému sa zapáči. 
            Je to zlato tekuté, bez farby či príchute.
            Voda, ty si poklad náš, pijeme ťa každý rád.
            Kvapka jedna zahreje, všetkým ľuďom dobre je.

            „Ľudia, ktorí vám dajú svoje jedlo, vám dajú svoje srdce.“ Cesar Chavez
            V medzinárodnej kuchyni našich cudzojazyčných deviatakov to veru poriadne rozvoniavalo. Vytvorili štyri cestovné kancelárie, v ktorých prezentovali jedlá krajín Slovensko, Taliansko, Francúzsko a USA. Ich projektový týždeň vyvrcholil Medzinárodným festivalom jedál, keď ich "cestovné kancelárie" ponúkli spolužiakom možnosť zakúpiť si rôzne medzinárodné jedlá od výmyslu sveta. Pripravili halušky, šúľance, špagety, pizzu, wafle, bagetky, palacinky, ale aj popcorn, či rôzne koláčiky.

            Na záver projektového týždňa sme si zhrnuli naše poznatky a emócie z jednotlivých projektových dní a pripravovali sme sa na prezentáciu projektov. Napriek tréme sa žiakom podarilo projekty krásne odprezentovať a získať tak zaslúženú pochvalu. Tešíme sa na projektový týždeň 2024.

            Mgr. Z. Kunštárová

        • Valentín v našej škole
          • Valentín v našej škole

          • Deň svätého Valentína, lásky čas on pripomína.
            Srdiečko maj otvorené, pre cit lásky je stvorené.
            Lásku daruj každý deň, možno splníš iným sen.

             

            Valentín, Svätý Valentín... . Každý z nás potrebuje k životu prejavy lásky a priateľstva v podobe bozkov či objatí alebo pohladení, ktoré v každom z nás prebúdzajú tie najkrajšie pocity. Prečo teda aspoň jeden deň v roku neprežívať lásku ešte intenzívnejšie?

            14-teho februára sme si v našej škole pripomenuli meno Valentín. Je to sviatok všetkých zamilovaných. Slávi sa už niekoľko desaťročí v rôznych kútoch sveta. Legenda tvrdí, že svätý Valentín bol kňaz žijúci v Ríme v 3. storočí a aj napriek zákazu zasnuboval a sobášil zaľúbené páry.

            V tento deň sa rozdávali „Valentínky“ aj v našej škole. Dievčatá zo šiesteho, ôsmeho a deviateho ročníka spolu s p. učiteľkou M. Pirochovou ich vyrobili pre všetkých pánov učiteľov a asistentov učiteľa našej školy, ktoré im ráno porozdávali. Žiaci druhého stupňa na hodinách výtvarnej výchovy a techniky tiež vyrábali krásne srdiečka a pozdravy pre svojich obľúbených učiteľov a najbližších, ktorým sa takto chceli poďakovať za všetko, čo pre nich robia a znamenajú. Na chodbách a v triedach sa tvorili krásne nástenky. Nazaháľali ani žiaci v školskom klube, ktorí pod vedení p. vychovávateľky D. Fandákovej tvorili zaľúbené valentínske pozdravy.

            Valentínsky sviatok nám ponúka príležitosť povedať našim blízkym, že ich máme radi. Láska je najkrajší, najnežnejší a zároveň najvášnivejší ľudský cit. Preto majme naše srdiečka otvorené nielen v tento deň, ale po celý rok.
             

            Mgr. M. Pirochová

        • Navštívili sme naše kultúrne pamiatky v Revúcej
          • Navštívili sme naše kultúrne pamiatky v Revúcej

          • Počas projektových dní žiaci tretieho a štvrtého ročníka navštívili  Múzeum Prvého slovenského gymnázia. Témou ich projektu bola Revúca - naše mesto. Navštívili naše kultúrne pamiatky. V Múzeu Prvého slovenského gymnázia sa dozvedeli veľa nových informácií z našej histórie. Prostredníctvom nášho príspevku sa chceme srdečne poďakovať zamestnancom Múzea Prvého slovenského gymnázia za príjemnú spoluprácu. Ďakujeme za nápadité témy, odborné a zaujímavé prednášky, besedy, divadelné scénky a za všetky novinky, ktoré pre žiakov pripravujú vždy ochotne a so záujmom. Vďaka vám prichádzajú naši žiaci do Múzea nadšení a plní očakávaní. Odchádzajú obohatení skvelými zážitkami vďaka vašim kreatívnym aktivitám a cenným informáciám. Úprimne oceňujeme kvalitu práce ľudí našej vzácnej pamiatky, ktorá dýcha priam živou históriou. Ďakujeme.

            Sprievodné slovo dostali aj v miestnych kostoloch. Úžasný zážitok mali aj z výstupu na vežu evanjelického kostola a samotného pohľadu na naše krásne mesto. Na hodinách slovenského jazyka tvorili vety o meste Revúca. Pozerali videá o histórii mesta, maľovali Prvé slovenské gymnázium a erb nášho mesta. Počúvali slovenské ľudové piesne z Gemera.  Písali projekty o Prvom slovenskom gymnáziu, Rímskokatolíckom kostole, Mestskom dome - budove Radnice v Revúcej a iných pamiatkach.

             

            Mgr. Z. Kunštárová

        • Zocháčski „Šalianskí Maťkovia“ úspešní
          • Zocháčski „Šalianskí Maťkovia“ úspešní

          • Alex Siman a Dominika Jakubejová. Nováčik tretiačik a prednesová stálica nás 31. januára 2023úspešne reprezentovali v okresnom kole prednese slovenských povestí súťaže Šaliansky Maťko. Svoje povesti predniesli i troška nesmelo, ale roztomilo a najmä víťazne.

            Z rúk ctenej poroty si s potešením, prekvapením a spokojní prevzali hodnotné a zaslúžené diplomy.Popasovali sa s trémou, obavami, boli nesmelí, no sú to takí malí hrdinovia.Dominike patrí sladké prvenstvo a Alexko si vyprednášalkrásne tretie miesto. Okrem diplomu a vecnej ceny bola pre našich recitátorov odmenou i fotka s váženou porotou.

            Našim úspešným recitátorom srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme im veľa ďalších prednesových i recitačných úspechov. Poďakovanie patrí aj pani učiteľkám, ktoré odovzdali svojim žiakom kúsok interpretačného majstrovstva.


            Mgr. Zuzana Kunštárová

        • Zochov Šaliansky Maťko
          • Zochov Šaliansky Maťko

          • Dňa 24. 01. 2023 sa v knižnici našej školy uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. Šikovné žiačky a šikovní žiaci prednášali zaujímavé povesti, ktoré si vybrali a pripravili spolu s pani učiteľkami slovenského jazyka a literatúry.

            V III. kategórii získala 1. miesto naša „povestná“ stálica Dominika Jakubejová so svojou povesťou Bosorkina dcéra a víťazom I. kategórie sa stal nováčik tretiačik Alex Siman so svojou povesťou o jašteričkách.

            Porotu súťaže tvorila pani učiteľka Patrícia Vavreková a pani učiteľka Zuzana Kunštárová.

            Všetkým súťažiacim patrí pochvala. Víťazom blahoželáme k úspechu a tešíme sa na ich reprezentáciu v okresnom kole.

            Mgr. Zuzana Kunštárová

             

        • Dopravná výchova
          • Dopravná výchova

          • Základné vedomosti, zručnosti i návyky sú neoddeliteľnou súčasťou bezpečného správania sa v dopravných situáciách. S každoročným nárastom počtu dopravných nehôd, pri ktorých dochádza k ľahkým alebo ťažkým zraneniam sa snažíme v našej škole v rámci dopravnej výchovy viesť žiakov k opatrnosti, ale aj hlavne zodpovednosti v cestnej premávke. Zameranie na dopravu musí byť súčasťou každodenného života detí, čo je veľmi dôležité pre ich bežný život.

            Tentokrát sme sa na I. stupni zamerali hlavne na zložky integrovaného záchranného systému. Je to systém pozostávajúci zo záchranných zložiek, ktoré v prípade ohrozenia života, zdravia, majetku alebo životného prostredia zabezpečia predovšetkým rýchlu informovanosť.

            Deti sa zábavnou formou učili dôležité telefónne čísla tiesňového volania pre prípady, kedy môžu využiť tiesňové volania. K jednotlivým telefónnym číslam tiesňového volania priraďovali dopravné prostriedky, jednotlivé profesie, ale aj pomôcky potrebné pri výkone týchto profesií. Venovali sme sa aj dopravným značkám a pravidlám cestnej premávky.

            Bc. I. Sviežená

             

        • Zjazdové lyžovanie „O CENU SNEHULIAKA“
          • Zjazdové lyžovanie „O CENU SNEHULIAKA“

          • Dňa 1.2.2023 sa uskutočnil v lyžiarskom stredisku Mlynky 5. ročník pretekov v zjazdovom lyžovaní pre žiakov základných škôl O cenu snehuliakaorganizovaného Olympijským výborom Gemer.

            Pretekov sa zúčastnilo celkovo 51 lyžiarov a medzi nimi boli aj šikovní siedmaci ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej – Veronika Haľáková, Victoria Antalová a Dominik Haľák.

            Súťažilo sa v štyroch skupinách podľa veku. Pretekári mali pripravený obrovský slalom, ktorý absolvovali  v dvoch kolách. Víťazom sa stal pretekár, ktorý dosiahol v súčte najlepší celkový čas.

            V kategórii žiakov (5.,6.,7. ročník) sa náš žiak Dominik Haľák umiestnil na krásnom prvom mieste.

            Veronika Haľáková v kategórii  žiačok (5.,6.,7. ročník)  obsadila veľmi pekné druhé miesto.Ceny odovzdávala paraolympijská víťazka Henrieta Farkašová.

            Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

             

            Mgr. M. Pirochová