• Medzinárodný deň komplimentov
          • Medzinárodný deň komplimentov

          • V Deň komplimentov – pripomíname si ho vždy 24. januára – by každý z nás mohol vysloviť úprimný kompliment iným ľuďom, a tak si uvedomiť potrebu slušného správania. Vznikol v roku 1998 z iniciatívy Američaniek Kathy Chamberlin a Debby Hoffman.

            Kompliment, ako vieme, je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe (či o nej), ktorý vyzdvihuje niečo, čo sa nám na nej obzvlášť páči, čo na nej oceňujeme. Môže pritom ísť o jej osobné vlastnosti, či výkony, alebo vonkajšie znaky, napr. vkusné oblečenie, príťažlivý vzhľad. Všetci sa občas potrebujeme cítiť dôležitými, resp. potrebnými – a úprimný kompliment je na to ľahkým prostriedkom. Zamyslite sa, kedy vám naposledy úprimne, zo srdca povedal niekto niečo peknéCítili ste sa pritom dobre?

            Tak to robme!

            Vyvoláme poďakovanie i úsmev na tvári toho druhého, zároveň je to nástroj, ktorým môžeme v ľuďoch hľadať tie najlepšie vlastnosti. Používajme ho preto čo najčastejšie. Začať môžeme už dnes...

            Akýkoľvek kompliment urobí radosť. Ale kompliment na mieru pomáha človeku budovať ešte väčší pocit jedinečnosti," hovorí psychologička. Nezostávajte len u „pekného trička” alebo „pekného účesu”. Prispôsobte lichôtku konkrétnej osobe a vysvetlíte jej, prečo si to myslíte. Napr. „Táto farba ti pristane, zvýrazňuje tvoje oči," alebo „v tých šatách vyzeráš skvelo, tvoja postava v nich dokonale vynikne.”

            Aj žiaci našej školy tak robili v priebehu celého týždňa, vyjadrovali úprimné a priateľské komplimenty spolužiakom a učiteľom. Všetky vyjadrenia pripínali na nástenku, aby im pripomínala, že nie len v deň komplimentov si povieme niečo milé a úprimné, čo nás zohreje pri srdiečku, ale, že to budeme robiť po celý rok.


            Mgr. M. Pirochová

        • Spolu múdrejší 3
          • Spolu múdrejší 3

          • V apríli 2021 sme sa úspešne zapojili do projektu MŠVVaŠ SR Spolu múdrejší. Doučovanie žiakom pomáhalo v dobe, kedy dištančné vzdelávanie prebiehajúce online formou nebolo dostupné všetkým žiakom a papierová forma nespĺňala nároky kvalitného vzdelávania. Osobný individuálny kontakt s učiteľom bol obrovským prínosom, ktorý pomohol žiakom ukončiť ročník úspešne.

            V októbri 2021 sme plynule prešli do projektu Spolu múdrejší 2. Osem doučujúcich sa v popoludňajších hodinách venovalo svojim žiakom, ktorí potrebovali pomoc s matematikou, slovenským jazykom, angličtinou či prírodovednými predmetmi. U mnohých žiakov doučovanie prispelo k zvládnutiu zameškaného učiva, osvojeniu chýbajúcich vedomostí či zopakovaniu preberanej látky.

            Od januára 2022 začíname tretiu fázu projektu Spolu múdrejší. Celkovo deväť vyučujúcich sa zameria na doučovanie žiakov v predmetoch matematika, slovenský jazyk, anglický jazyk, biológia, fyzika. Projekt bude trvať až do júna 2022 a veríme, že bude opäť veľkým prínosom pre všetkých zapojených.

            Tento projekt je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR.

            Mgr. K.Krištofová

        •  Zocháči „Deti deťom“
          • Zocháči „Deti deťom“

          • Vianoce pomaly klopú na dvere a vianočný čas v nás prebúdza naše najlepšie vlastnosti a predsavzatia. Pre každého z nás je niečím magickým a tajomným, otvárajú sa nám srdcia a opäť máme k sebe vo vzájomných vzťahoch o niečo bližšie. Cítime a uvedomujeme si silu priateľstva, lásky, úcty a obetavosti. Preto sme sa aj my ZOCHÁČI, v tomto predvianočnom čase rozhodli obdarovať niekoho neznámeho. Tým „neznámym“ sa stali kamaráti v detskom domove v Tornali. Milé balíčky, ktoré kúpili alebo vyrobili naši žiaci so svojimi rodinami, sme odovzdali deťom. Deťom, ktoré možno nemajú toľko lásky a porozumenia, zocháči vyčarili radosť v srdci a vianočnú náladu. Deti boli nesmierne vďačné, ich milý úsmev na tvári i rozžiarené oči prezrádzali spokojnosť. Úprimné bolo ich potešenie, ale aj veľké obdarované srdce. Nič krajšie si nevieme predstaviť, ako spokojné a šťastné deti. Veríme, že sme mohli kúsok šťastia venovať a tým vyčariť úsmev neznámemu kamarátovi.

            „Vianoce nie sú časom, ani obdobím, ale stavom mysle. Šírenie pokoja, dobra a množstvo vďaky, sú tým skutočným duchom Vianoc.“ – CalvinCoolidge.

            Bc. I. Sviežená

        •  Spravme Vianoce neznámym starkým!
          • Spravme Vianoce neznámym starkým!

          • Žiaci našej školy sa aj tento rok pridali k tisíckam dobrovoľníkov, aby potešili starých ľudí. Seniori sú zvyknutí dostávať na Vianoce rukou písané listy či pohľadnice. Je to pre nich ozajstný dar – rukou písané prianie, symbol toho, že na nich niekto myslí. Pozdravy, ktoré Zocháči vytvorili a s láskou, porozumením napísali sú znakom, že na nich niekto myslí. Aj takto žiakov vedieme k úcte k šedinám a šírime myšlienku lásky, pohody a dobra práve v tomto predvianočnom období. Tohto roku naša Vianočná pošta poputovala do Zariadenia opatrovateľskej služby Cilka v našom meste.

            Nech vám duch Vianoc prinesie mier, nech vám radosť Vianoc prinesie nádej, nech vám teplo Vianoc požičia veľký kus lásky.

        • Koľko lásky sa zmestí do balíčka
          • Koľko lásky sa zmestí do balíčka

          • Srdce  na pravom mieste má aj naša malá škola s veľkým srdcom, ktorá sa rozhodla zapojiť do milého projektu pre seniorov. Naše deti učíme a vedieme k láske a úcte k šedinám. Naplnili sme preto spoločne balíčky aj krabičky s maličkosťami, ktoré potešia babičku, alebo deduška v domove dôchodcov. Nás všetkých bude hriať pri srdci dobrý pocit, že sme mohli vyčariť úprimný úsmev niekomu, koho vôbec nepoznáme.

            Práve láska v srdci, ktorú si počas života v sebe neustále pestujeme, je tou, ktorá dokáže rozprúdiť vianočnú atmosféru. (W. T. Ellis)

        • ZIMNÉ VEČERY S KNIHOU
          • ZIMNÉ VEČERY S KNIHOU

          • Blíži sa najkrajší čas roka... Čas, kedy sa častejšie skloňujú slová pokoj, pohoda, rodina, láska... Čas, kedy sme si všetci bližší. A práve s týmto obdobím je spojená kniha... čítanie napínavých príbehov, rozprávok. My, Zocháči, máme už dlhoročnú tradíciu, ktorej cieľom je povzbudiť deti a žiakov k čítaniu kníh v kruhu rodiny.

            Žiaci Základnej školy Ivana Branislava Zocha dostali predčasný vianočný darček v podobe úplne novej a nádherne vybavenej knižnice. Je plná úžasných kníh pre malých i veľkých.

            Aj preto sme sa pred rokom rozhodli, že o našu dobrú skúsenosť s čítaním sa podelíme aj s predškolákmi a ich rodičmi.

            V priebehu novembra vstúpili naši učitelia, asistenti a štvorica piatakov do tried predškolákov a vo veľmi kratučkom programe ich pozvali do nášho projektu Zimné večery s knihou. Našim cieľom je povzbudiť rodičov k spoločnému hlasnému čítaniu rozprávok deťom. Deti, ktorým sa číta nahlas, sú skvelými poslucháčmi a neskôr aj čitateľmi. Za každých 15 minút hlasného čítania si dieťa vyfarbí jedno očíslované políčko z obrázka, ktorý dostalo v balíčku. Ak sú všetky políčka vyfarbené, úloha je splnená. Odmenou je hotový obrázok, ale najmä dobrý pocit zo spoločne strávených okamihov v kruhu rodiny.

            V balíčkoch dostali deti aj osobný list od Ježiška a drobnosti, ktoré im pripravili naši školáci.

            Tešíme sa, že aj touto cestou sa darí posilňovať záujem mladých o čítanie a tým vytvárať podmienky pre čítanie a počúvanie s porozumením, ktoré často chýbajú.

            Tešíme sa z pozitívneho ohlasu od predškolákov, ich učiteliek, ich rodičov a tiež od našich žiakov.

            Veď radosť a úsmev na tvári je to, čo všetci v tejto ťažkej dobe potrebujeme.

        • BUBNOVAČKA 2021
          • BUBNOVAČKA 2021

          • Podujatie, ktoré v sme v období pred pandémiou  poznali v inej podobe, sme realizovali aj v tomto školskom roku.

            15. a 16. novembra 2021 sa žiaci 5. až 9. ročníka ZŠ I. B. Zocha zapojili pod vedením školskej
            psychologičky, Mgr. Jitky Kneslovej, do akcie zvanej Bubnovačka, zameranej na ochranu detí pred násilím. Hlavnou myšlienkou je to, že ak budeme ticho, tak to deti pred násilím neochráni.
            Preto sa žiaci so školskou psychologičkou o tejto téme porozprávali, vysvetlili si, čo to násilie na deťoch vlastne je, ozrejmili pojmy ako empatia, pomoc, spolupráca, práva povinnosti... Povedali si, ako pomôcť niekomu, o kom vieme, že je mu ubližované.

            A keďže ticho, mlčanie, zatváranie očí pred skutočnosťou, určite nie sú riešením symbolicky sme zvukmi bubnov dali najavo nesúhlas s násilím. Do celého sveta sme vybubnovali, že my, Zocháči sme proti násiliu v akejkoľvek podobe.

            ​​​​​​​

        • Čo je červená stužka?
          • Čo je červená stužka?

          • Červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi žijúcimi s vírusom HIV. Červená stužka je značkou, pre upevňovanie povedomia o AIDS medzi ľuďmi. Počas celého roka ju majú nosiť ľudia, aby vyjadrili svoju podporu ľuďom, ktorí žijú s vírusom a aby si uctili pamiatku tých, ktorí v dôsledku tohto ochorenia zomreli. Počas 1.decembra – medzinárodného dňaAIDS, si ľudia z celého sveta pripínajú červenú stužku. Hovoria tým „zaujímam sa o témuAIDS“,  „venujem sa vzdelávaniu, aby sa vírus nešíril“. Červená stužka tu je aj pre tých, ktorí hovoria „pomáham ľuďom, ktorí žijú s HIV. Ako vidieť, dôvodov je veľa. Červená stužka s nami ostáva počas celého roka, aby sme nezabudli na jej odkazy a posolstvá.

            Žiaci  ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej sa v školskom roku 2021/2022 zúčastnili a aktívne podieľali na pätnástom ročníku celoslovenskej kampane Červené stužky - kampane boja proti AIDS.

                    V našej škole sme s pomocou nášho vedenia / Mgr. Katarína Krištofová – riaditeľka školy, RNDr. E. Holéczy Vidová – zástup. riad. školy /  pani učiteľky Mgr. M. Pirochovej / zodpovedná osoba pre ŽŠR na našej škole / a Mgr. Jitky Kneslovej, školskej psychologičky, zorganizovali besedu o duševnom zdraví pre žiakov I. a II. stupňa ZŠ; odbornú prednášku pre žiakov 8. a 9. ročníka na tému HIV/AIDS, prostredníctvom ktorej sa žiaci  oboznámili  o víruse HIV, spôsoboch prenosu, liečby a prevencie; žiaci druhého stupňa si vlastnoručne vyrábali červené stužky, vytvorili plagáty, projekty a prezentácie na tému- Červené stužky; ôsmaci a deviataci si prezreli krátky dokument – „Príbehy anjelov“ “, cieľom ktorého bolo uvedomenie si nebezpečenstva vírusu HIV a choroby AIDS; piataci zvidideľnili 1. december – Svetový deň boja proti AIDS vytvorením „živej“  červenej stužky.

                    Celkovo sa na týchto aktivitách, venovaných boju proti AIDS zúčastnilo 150 žiakov našej školy, 10 pedagogických a nepedagogických zamestnancov našej školy.

             

            Ďakujeme za podporu.

            Mgr. M. Pirochová

        • iBobor
          • iBobor

          • Blahoželáme štrnástim žiakom našej školy, ktorí uspeli v medzinárodnej informatickej súťaži iBobor a stali sa úspešnými riešiteľmi. Na najvyšších priečkach sa umiestnili Jakub Hurta, Jan Theodore Beneš, Dominika Jakubejová a Leonard Alberty.

             

             

             

             

             

             

             

        • Záložka spája školy
          • Záložka spája školy

          • Partnerskou školou bola v tomto ročníku Základná škola Grundschule v Kežmarku. Celkovo sme si vzájomne vymenili 50 veľmi pekných záložiek, a teda každý žiak za svoje vynaložené úsilie získal od svojho nového kamaráta zaujímavý darček.

            Touto cestou by som sa chceli poďakovať všetkým žiakom a učiteľom, ktorí tomuto projektu venovali svoj čas a úsilie a tešíme sa už teraz na ďalší úspešný ročník.

        • Triedenie hrou
          • Triedenie hrou

          • Naša škola sa v marci a v júni 2021 prihlásila do dvoch environmentálnych projektov , ktoré sa zaoberajú separáciou odpadu.Ide o projekt „Triedim, triediš, triedime“ a projekt „EKO ALARM“. Ako inak, boli sme úspešní. Podarilo sa nám získať koše a odpadové sety na triedený odpad. Cieľom týchto projektov je zavedenie systému zberu triedeného odpadu na slovenských základných a stredných školách. Orientovať sa a podporovať rozvoj environmentálnej výchovy, prostredníctvom ktorej sa deti samy učia, ako správne nakladať s odpadom.

            Získali sme nádoby na trojzložkový triedený zber. Modrú na papier, žltú na plasty a tretiu na bioodpad alebo zmesový odpad - jej úlohu si zvolí škola samostatne. Z druhého projektu sme získali sety štyroch farebných tašiek, farebné informačné tabule a aplikáciu pre rozšírenú realitu.

            Tabuľa k triedenému odpadu naviguje primeraným spôsobom žiakov podľa farebnosti tašiek a druhov odpadu ako správne svoj odpad roztriediť, aplikácia navyše originálnym a moderným spôsobom učí žiakov všetky potrebné informácie o ďalšom spracovaní odpadov, ktoré práve odhodili.

            Našim cieľomje vniesť do učenia sa o odpadoch túžbu po objavovaní, ako aj snahu byť aktívnym pri hľadaní riešení. Okrem samotných košov na triedený zber odpadov máme zabezpečený pravidelný servis (lektorovanie, mentorovanie, metodické materiály a pod.).

            Buďme aj my príkladom pre žiakov a veďme ich k tomu, aby aj oni boli príkladom.

            Mgr. I. Špaldová

        • Halloween so škôlkarmi
          • Halloween so škôlkarmi

          • Pestrofarebná jeseň zaliata slnečnými lúčmi spestrila obdobie halloweenu. Rôzne strašidlá, duchovia, strigy a metly bolo vidieť na našom školskom ZOCHÁČSKOM dvore. Privítali sme na ňom škôlkarov budúcich prváčikov z revúckych  materských škôl. Tešili sa z rôznych veselých a zaujímavých súťaží, ba preukázali i svoju statočnosť lietaním na metlách. Ich rozžiarené očká všetko sledovali a tak veselo poskakovali v rytme hudby a pobehovali pri plnení jednotlivých úloh. Bolo vidieť ich neskutočne dobrú náladu plnú smiechu a radosti. Z veselo prežitého dopoludnia v našej škole odchádzali plné zážitkov. Veľký úsmev na tvári im vyčarili Halloweenske šarkany, ktoré si zo sebou odnášali.

            Ľubica Hanuštiaková

        • Zapojíme sa do Kampane Sladká pomoc
          • Zapojíme sa do Kampane Sladká pomoc

          • Aj tento rok sa naša škola zapojí do Kampane Sladká pomoc. Kúpou čokoládky prejavíš svoju pomoc s deťmi v najchudobnejších krajinách sveta.

            Predajná cena čokoládky je 50 centov. Náklady na čokoládku sú 25 centov. Zvyšnými 25 centami podporíš projekty pre deti a mládež v Afrike. 

            Všimni si na obale čokoládky krajinu, do ktorej pôjdu Tvoje peniažky. Tiež  tam nájdeš povzbudzujúcu myšlienku práve pre Teba. Čokoládky sa budú predávať vždy cez veľkú prestávku v triedach.  V mene detí ďakujeme za Tvoju štedrú podporu!

        • Ponožkový október 2021 – zbierka
          • Ponožkový október 2021 – zbierka

          • V mesiaci október vás pozývame do spoločnej zbierky nových PONOŽIEK pre ľudí bez domova v spolupráci Podaj ďalej Charity shop Prešov. Ľudí bez domova čaká ťažké obdobie zimy a tak sa môžeme postarať aspoň o to, aby boli ich nôžky v teple. NOVÉ ponožky, ktoré chcete venovať môžete vložiť do krabice na prízemí. Najlepšie sú TEPLÉ a pre DOSPELÝCH. Vyzbierané ponožky odovzdáme Domovu svätého Jána z Boha v Bratislave. Ďakujeme! 

            Mgr. Katarína Junasová


        • Dajme papieru druhú šancu, bude sa nám lepšie dýchať!
          • Dajme papieru druhú šancu, bude sa nám lepšie dýchať!

          • Od 1.10.2021 bude v našej škole prebiehať zber papiera. Papier je možné priniesť v pracovných dňoch ráno v čase od 7:00 hod. do 7: 45 hod. alebo v popoludňajších hodinách od 15:00 hod. do 17:00 hod.. Papier je potrebné nosiť zviazaný alebo v škatuliach na vrátnicu v škole s napísaným menom žiaka a triedou.

        • Úspech aj v projekte Spolu múdrejší 2
          • Úspech aj v projekte Spolu múdrejší 2

          • V mesiacoch apríl - jún 2021 sme boli úspešnými uchádzačmi v projekte ministerstva školstva Spolu múdrejší. Zavreté školy, obmedzený prístup k internetu v niektorých rodinách, papierová forma vzdelávania niektorých žiakov, neporozumenie učiva bez učiteľa – to všetko nás motivovalo k tomu, aby sme ponúkli žiakom doučovanie, ktoré pomôže zmenšiť dôsledky dištančného vzdelávania. Boli sme radi, keď sme videli, koľkí žiaci záujem prejavili a akým prínosom to pre nich bolo.

            Po výzve ministerstva školstva zapojiť sa do pokračovania projektu Spolu múdrejší 2 sme teda neváhali a projekt nám bol schválený. Od októbra opäť ponúkame pre skupiny žiakov doučovanie v predmetoch matematika, slovenský jazyk, anglický jazyk a prírodovedné predmety. Doučovať vás budú RNDr. Eva Holéczy Vidová, Mgr. Radka Adamčiaková, Mgr. Jakub Brdársky, Mgr. Ľubica Garlathyová, Mgr. Miroslava Hrivnáková, Mgr. Dominika Poliaková a Bc. Ivana Sviežená. Bližšie informácie dostanete od svojich vyučujúcich.

            Tento projekt je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR.

            Mgr. K.Krištofová

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Európsky deň jazykov sa každoročne slávi 26. septembra. Tento rok to bude jeho 20. výročie. Na našich hodinách cudzieho jazyka sme ho oslávili v piatok 24. septembra. Žiaci si testovali svoje vedomosti o vlajkách štátov, či rozličných jazykoch. Skúste to aj vy! Jedna z otázok bola: Ktorý preklad slovinskej vety „Slovenka stanuje v hiši." je správny?

            a,Slovenka stanuje v stane.

            b,Slovinka býva v dome.

            c,Slovenka býva v izbe.

            Uhádli ste! Je to b! Žiaci boli za svoju snahu sladko odmenení. Cieľom Európskeho dňa jazykov je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 47 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách, aj mimo nich, učili viac jazykov.

            Mgr. Katarína Junasová