• Zocháči „Deti deťom“
          • Zocháči „Deti deťom“

          • Vianoce pomaly klopú na dvere a vianočný čas v nás prebúdza naše najlepšie vlastnosti a predsavzatia. Pre každého z nás je niečím magickým a tajomným, otvárajú sa nám srdcia a opäť máme k sebe vo vzájomných vzťahoch o niečo bližšie. Cítime a uvedomujeme si silu priateľstva, lásky, úcty a obetavosti.

            Preto sme sa aj my ZOCHÁČI, v tomto predvianočnom čase rozhodli obdarovať niekoho neznámeho. Tým „neznámym“ už po 3- krát sa stali kamaráti v detskom domove v Tornali. Milé balíčky, ktoré kúpili alebo vyrobili naši žiaci so svojimi rodinami, sme odovzdali deťom. Deťom, ktoré možno nemajú toľko lásky a porozumenia, zocháči vyčarili radosť v srdci a vianočnú náladu. Deti boli nesmierne vďačné, ich milý úsmev na tvári i rozžiarené oči prezrádzali spokojnosť. Úprimné bolo ich potešenie, ale aj veľké obdarované srdce. Nič krajšie si nevieme predstaviť, ako spokojné a šťastné deti. Veríme, že sme mohli kúsok šťastia venovať a tým vyčariť úsmev neznámemu kamarátovi.

            „Vianoce nie sú časom, ani obdobím, ale stavom mysle. Šírenie pokoja, dobra a množstvo vďaky, sú tým skutočným duchom Vianoc.“ – CalvinCoolidge.

            Bc. I. Sviežená

        • Spravme Vianoce neznámym starkým
          • Spravme Vianoce neznámym starkým

          • Zocháči sa aj tento rok pridali k tisíckam dobrovoľníkov, aby potešili starých ľudí. Seniori sú zvyknutí dostávať na Vianoce rukou písané listy či pohľadnice. Je to pre nich ozajstný dar – rukou písané prianie, symbol toho, že na nich niekto myslí. Pozdravy, ktoré Zocháči vytvorili a s láskou, porozumením napísali sú znakom, že na nich niekto myslí. Aj takto žiakov vedieme k úcte k šedinám a šírime myšlienku lásky, pohody a dobra práve v tomto predvianočnom období.

            Tohto roku  znova naša VIANOČNÁ POŠTA v podobe  milých balíčkov poputovala aj do Zariadenia opatrovateľskej služby Cilka v našom meste. Prispeli sme i vianočným vystúpením našich žiakov z piateho a šiesteho ročníka. Koledy, vianočné pesničky, divadielko o anjeloch a čertoch aj tanec rozžiarili, potešili i pohladili dušu všetkých seniorov. 

            Nech vám duch Vianoc prinesie mier, nech vám radosť Vianoc prinesie nádej, nech vám teplo Vianoc požičia veľký kus lásky.

            Bc. I. Sviežená

        •  Vianočný stolnotenisový turnaj
          • Vianočný stolnotenisový turnaj

          • V dňoch 13.12.2022 a 14.12.2022 sa v priestoroch našej školy uskutočnil Vianočný stolnotenisový turnaj žiakov a žiačok ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej. Vianočná výzdoba v škole nám už pripomínala blížiace sa Vianoce, no našich hráčov to nezmiatlo a plne sa sústredili na všetky zápasy. Každý zo zúčastnených chcel vyhrať, trofej ale čakala len na tých najlepších. Zápasy sa hrali systémom každý s každým, na 2 víťazné sety, podľa pravidiel stolného tenisu.

            Po urputných bojoch sa v kategórii žiakov na prvom mieste umiestnil žiak VI.A triedy Vladimír Mušuka, na druhom mieste žiak VII.A triedy Ján Zubák a na treťom mieste skončil žiak V.A triedy Leo Takáč. V kategórii žiačok sa na prvom mieste umiestnila Martinka Kožejová z VIII.A triedy a na druhom mieste skončila Sárinka Istóková z VIII.B triedy.

            Víťazom aj všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

            Mgr. Pirochová

        • Čitateľský krúžok SVETLUŠKY
          • Čitateľský krúžok SVETLUŠKY

          • Čitateľský krúžok pod názvom SVETLUŠKY vznikol na začiatku školského roka 2022/2023. Hlavným cieľom krúžku je hravou formou podporiť záujem o čítanie, pomôcť získať správne čitateľské návyky, vytvoriť priateľský vzťah ku knihám a knižnici.

            Deti sa postupne oboznamujú s detskou literatúrou a spisovateľmi. Učia sa čítať s porozumením. Svetlušky sa stretávajú pravidelne v stredu a piatok poobede. K dispozícii majú knihy z novej školskej knižnice, ktoré si môžu vypožičať aj domov.

            Čítajú si spolu i jednotlivo, nahlas i potichu, vedú debaty o knihách. Tí najmenší sa oboznamujú s prvými písmenkami a slabikami a pozorne počúvajú. Staršie Svetlušky si vybrali knihy podľa vlastného výberu, z ktorých si neskôr vypracujú vlastné čitateľské denníky. Okrem kníh sa pravidelne otvárajú aj stránky detských časopisov.

            V septembri sme si pripomenuli 95. výročie vzniku Slniečka a 26. novembra sme si pripomenuli Svetový deň časopisov. Svetlušky sa pravidelne zapájajú do riešenia tajničiek, ktoré sú uverejnené v detskom časopise Slniečko. V druhom čísle sa stali úspešnými riešiteľmi a výhercami peknej knižky - Čo by bolo, keby... . Srdečne im blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov!

            J. Fiťmová

        • Červená stužka
          • Červená stužka

          • Červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi žijúcimi s vírusom HIV. Červená stužka je značkou, pre upevňovanie povedomia o AIDS medzi ľuďmi. Počas celého roka ju majú nosiť ľudia, aby vyjadrili svoju podporu ľuďom, ktorí žijú s vírusom a aby si uctili pamiatku tých, ktorí v dôsledku tohto ochorenia zomreli. Počas 1.decembra – medzinárodného dňa AIDS, si ľudia z celého sveta pripínajú červenú stužku. Hovoria tým „zaujímam sa o tému AIDS“, „venujem sa vzdelávaniu, aby sa vírus nešíril“. Červená stužka tu je aj pre tých, ktorí hovoria „pomáham ľuďom, ktorí žijú s HIV. Ako vidieť, dôvodov je veľa. Červená stužka s nami ostáva počas celého roka, aby sme nezabudli na jej odkazy a posolstvá.

            Žiaci ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej sa v školskom roku 2022/2023 zúčastnili a aktívne podieľali na 16. ročníku celoslovenskej kampane Červené stužky - kampane boja proti AIDS.

            V našej škole sme s pomocou nášho vedenia - Mgr. Kataríny Krištofovej – riaditeľka školy, RNDr. E. Holéczy Vidovej – zástup. riad. školy; pani učiteľky Mgr. M. Pirochovej - zodpovedná osoba pre ŽŠR na našej škole ; Mgr. Jitky Kneslovej -školská psychologička; Mgr. M. Hudačekovej - zdravotnícky pracovník, zorganizovali besedu o duševnom zdraví pre žiakov I. a II. stupňa ZŠ; odbornú prednášku pre žiakov 8. a 9. ročníka na tému HIV/AIDS, prostredníctvom ktorej sa žiaci oboznámili o víruse HIV, spôsoboch prenosu, liečby a prevencie; žiaci druhého stupňa si vlastnoručne vyrábali červené stužky, vytvorili plagáty, projekty a prezentácie na tému- Červené stužky; ôsmaci a deviataci si prezreli krátky dokument – „Príbehy anjelov“ “, cieľom ktorého bolo uvedomenie si nebezpečenstva vírusu HIV a choroby AIDS; žiaci II. stupňa zviditeľnili 1. december – Svetový deň boja proti AIDS vytvorením „živej“ červenej stužky.

            Celkovo sa na týchto aktivitách, venovaných boju proti AIDS zúčastnilo 134 žiakov našej školy, 10 pedagogických a nepedagogických zamestnancov našej školy.

            Ďakujeme za podporu.

            Mgr. M. Pirochová

        • Projekt "Krokus (Šafran)"
          • Projekt "Krokus (Šafran)"

          • Naša škola sa aj tento rok zapojila do projektu realizovaného v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) a Múzeom židovskej kultúry.

            Cieľom projektu „Krokus (Šafran)“ je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky sadili žiaci IX.A a IX.B triedy na hodine náboženstva cibuľky žltých krokusov na školský dvor, ktoré kvitnú približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu 27. januára.

            Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Tento projekt upozorňuje žiakov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe náboženského presvedčenia, s ktorým sa môžeme stretnúť i dnes. Preto sa žiaci oboznámili aj s utrpením, ktoré holokaust prinesol a poučili sa nešíriť zlo rasizmu a diskriminácie na základe pleti, či náboženstva.

            Mgr. K. Junasová

        • Šírim dobro, teda som
          • Šírim dobro, teda som

          • Lívia Dorková a Karin Klincková, žiačky 9. ročníka sa zúčastnili okresnej detskej konferencie s názvom Šírim dobro, teda som.

            Pripravili si prezentáciu a scénický tanec na tému neúmyselne násilie. Reprezentovali našu školu, ale aj samé seba s myšlienkou bojovať proti neúmyselnému násiliu, ktoré môže spôsobiť utrpenie deťom a dospelým i veľa ďalších škôd.

            Lívia Dorková

        • Zocháči súťažili v medzinárodnej informatickej súťaži.
          • Zocháči súťažili v medzinárodnej informatickej súťaži.

          • iBobor je medzinárodná informatická súťaž, ktorá od roku 2004 prebieha postupne v čoraz väčšom množstve krajín. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor.

            V priebehu tretieho novembrového týždňa sa do súťaže zapojilo aj 51 žiakov ZŠ I.B.Zocha. Žiaci vo svojich kategóriách riešili rôzne úlohy zamerané predovšetkým na algoritmické myslenie. Stali sa tak súčasťou 124 574slovenských  súťažiacich, ktorí sa súťaže v tomto roku zúčastnili. Najlepšie si počínali Kristína Tkáčiková (VIII.B), Karin Klincková (IX.A) a Laura Hrivnáková (VII.A), ktoré siahli na najvyššie priečky umiestnenia v rámci celoslovenského percentilu. Status úspešného riešiteľa súťaže získali aj ďalší siedmi žiaci.

            Ak si chcete vyskúšať súťažné úlohy online preriešiť (systém vás po odoslaní riešenia hneď ohodnotí), môžete tak urobiť na stránke http://demo.ibobor.sk/sutaz_demo/

            Mgr. Andrea Repáková

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie

            Žiaci a učitelia našej školy sa aj tento rok zapojili do česko - slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá Záložka do knihy spája školy. 13.ročník tohto projektu niesol podtitul Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. Jeho cieľom bolo predovšetkým podporiť čítanie najznámejších básní, i prózy, vytvorenie nových priateľstiev medzi žiakmi, ako aj poznávanie regionálnych zvykov  Slovenska.

            Žiaci 3. až 9. ročníka našej školy sa na hodinách výtvarnej výchovy snažili využitím rôznych techník vymyslieť a vytvoriť záložku do knihy, ktorá by potešila alebo inšpirovala k čítaniu žiakov našej partnerskej školy. Tou bola v tomto ročníku Základná škola v Chodove v ČR. Celkovo sme si vzájomne vymenili 40 veľmi pekných záložiek, a teda každý žiak za svoje vynaložené úsilie získal od svojho nového kamaráta zaujímavý darček.

            Touto cestou by som sa chcela poďakovať všetkým žiakom a učiteľom, ktorí tomuto projektu venovali svoj čas a úsilie a tešíme sa na ďalší úspešný ročník.

             

            Mgr. Ľ. Garláthyová

        • Spomienk na našich drahých zosnulých
          • Spomienk na našich drahých zosnulých

          • Začiatok novembra je spojený so spomienkou na našich drahých zosnulých. Pripomíname si, aké dôležité miesto majú stále v našich životoch. Pri tejto príležitosti sme so žiakmi v rámci hodín náboženskej výchovy prichádzali na cintorín, kde sme sa modlili za duše našich zomrelých, zapálili sviečky a pripomenuli si, že aj my sa chceme raz dostať k Ježišovi do nebeskej radosti.

            Mgr. Katarína Junasová

             

        • STOLNOTENISOVÝ  TURNAJ
          • STOLNOTENISOVÝ TURNAJ

          • V dňoch 9.11.2022 a 10.11.2022 sa v CVČ Revúca uskutočnilo okresné kolo žiakov a žiačok ZŠ v stolnom tenise pre školský rok 2022/2023. Okresného kola v stolnom tenise sa zúčastnilo5 družstiev žiakov a 2 družstvá žiačok s celkovým počtom 20 chlapcov a 8 dievčat so svojimi vedúcimi zo ZŠ s MŠ  S. Tomášika  Lubeník, ZŠ Sirk, ZŠ s MŠ Jelšava, ZŠ Hviezdoslavova Revúca a ZŠ Ivana Branislava Zocha Revúca. Zápasy sa odohrali na 2 víťazné sety a 4 víťazné zápasy, podľa pravidiel stolného tenisu. Organizátori - CVČ Revúca pripravili toto podujatie na vysokej úrovni. Bolo zabezpečené občerstvenie pre športovcov ako aj pre vedúcich družstiev a taktiež príjemná atmosféra dodala turnaju jedinečnosť.

            V kategórii žiačok sa na prvom mieste umiestnili žiačky ZŠ Hviezdoslavova 1 Revúca a druhé v poradí sa umiestnili žiačky ZŠ I. B. Zocha Revúca v zložení Dominika Jakubejová, Sofia Petiová, Martinka Kožejová a Miriam Kovaľská.

                               V kategórii žiakov to bolo o čosi napínavejšie. Hralo sa systémom každý s každým. Naši chlapci v zložení Juraj Zubák, Ján Zubák, Vladimír Mušuka a Milan Pištol si v napínavých zápasoch vybojovali krásne druhé miesto. Na prvom mieste skončili žiaci zo ZŠ s MŠS. Tomášika Lubeník a tretí boli chlapci zo ZŠ Hviezdoslavova Revúca.

            Všetkým zúčastneným športovcom blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

                                                  

            Mgr. M. Pirochová

        • Jeseň v ŠKD
          • Jeseň v ŠKD

          • Nedávno sa začal nový školský rok, a my sme v našom ZOCHÁČSKOM ŠKOLSKOM KLUBE DETÍ privítali jeseň s jej pestrými farbami, ktorými dokáže rozžiariť celý svet.

            Deti nezaháľajú, s radosťou zapájajú svoju fantáziu a tvorivosť do aktivít, pri ktorých využívajú napr. lístie, šišky, šípky a rôzne plody, ktoré nám príroda ponúka práve v tomto čarovnom období.

            Výsledkom ich tvorivej činnosti sú jesenné venčeky, ktoré im skrášľujú triedu, pomocou koláže si vytvorili pestrofarebné stromy, kvietky si zdobili lepením rôznych semienok, jadierok, šošovice a podobných prírodných materiálov.

            Keďže október je „Mesiac úcty k starším“, tak deti svojim starým rodičom vyrobili pozdravy s poďakovaním za ich starostlivosť a lásku. Príjemný čas deti strávili aj pri výzdobe tekvíc, ktoré boli vystavené pri príležitosti Jazdy sv. Huberta. Takto vznikli prekrásne zvieratká - a to sovička Evička, ježko Jožko a jazvečík Edo. Deti v našom ZOCHÁČSKOM ŠKOLSKOM KLUBE neustále tvoria a už sa tešia na ďalšie spoločne strávené popoludňajšie chvíle.

            Teší nás, že sme aj v tomto školskom roku zapojení do projektu ŠKD 2, vďaka ktorému môžeme tieto príjemné chvíle spolu prežívať.

            D. Fandáková

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Jesenné prázdniny budú v dňoch od 28.10.2022 (piatok) do 01.11.2022 (utorok).

            Školské vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu od stredy 02.11.2022.

            Prajeme vám krásne prázdniny plné oddychu, jesenných radostí a stretnutí s rodinou :)

        • ZÁBAVA STRAŠIDIEL
          • ZÁBAVA STRAŠIDIEL

          • Milí škôlkari,

            ​​​​​​​pripomeňte svojim rodičom, že v STREDU 26.10.2022 ste pozvaní o 15.00 hod. na ZÁBAVU STRAŠIDIEL v telocvični ZŠ I. B. Zocha.Je najvyšší čas pripraviť si masku.Čakajú vás strašidelné súťaže, veľa zábavy a tiež tombola.Tešia sa na vás ZOCHÁČI 

        • Európsky týždeň mobility 2022
          • Európsky týždeň mobility 2022

          • Každoročne sa zapájame do kampane ETM, ktorá nám umožňuje vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Táto kampaň je pre školy ideálnou príležitosťou otestovať nové formy čistej mobility, zhodnotiť súčasné dopravné návyky a výzvy. Témou ročníka 2022 je „Lepšia dostupnosť“ so sloganom „Cestujme zodpovedne“. Práve v tomto duchu sme pripravili pre našich Zocháčikov a Zocháčov sériu súťaží, ktoré sa konali v telocvični. Dôraz sme kládli na bezpečnú chôdzu, jazdu na kolobežke a jazdu na samochodiacom autíčku Riricar. Naša škola vníma tieto aktivity ako atraktívne a hlavne také, ktoré zvyšujú kvalitu života. Všetkým sa mimoriadne darilo a v zdolávaní úloh boli úspešní. Za svoju zručnosť boli najlepší žiaci odmenení. Zocháčom však chceme poďakovať za ich zodpovedný prístup k téme, ktorá je dnes a bude aj v budúcnosti aktuálna a dôležitá.

             

            Mgr. I. Špaldová

        • Účelové cvičenieZocháčov 2022
          • Účelové cvičenieZocháčov 2022

          • Dňa 16. septembra 2022 žiaci našej školy prežili v škole netradičný deň. Po zaznení varovného signálu nasledovala evakuácia školy, ktorá prebehla úspešne. V rámci účelového cvičenia žiaci absolvovali niekoľko stanovíšť, na ktorých si preverili vedomosti a praktické návyky získané pri výučbe učiva OČAP v oblasti riešenia mimoriadnych udalostí- civilná ochrana, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana.

            Žiaci sa zahrali sa na zdravotníkov, prakticky ošetrovali rôzne druhy poranení na presvedčivo nasimulovaných žiakoch a záverečným testom si zopakovali prvú pomoc pod záštitou školskej zdravotníčky Mgr. Marianky Hudačekovej. Pri preťahovaní lanom si zasúťažili a svoje muskulátory zábavne potrápili s pomocou pani učiteľky Pirochovej, absolvovali prechod zamoreným územím so správne nasadenou maskou pod vedením pani učiteľky Hrivnákovej,  topografiu so precvičili s pani učiteľkou Poliakovou a presnú mušku si overili pri streľbe zo vzduchovky pod dozorom pani učiteľky Kunštárovej.

            Celkovým víťazom sa stali žiaci VIII.A triedy. Víťazom blahoželáme, ale pochvala patrí všetkým, ktorí sa cvičenia zúčastnili, pomohli a zaslúžili sa o príjemnú atmosféru.

             

            Mgr. Z. Kunštárová

        • Príbeh hudby
          • Príbeh hudby

          • Žiaci ZŠ I.B.Zocha sa dnes zúčastnili výchovného koncertu, ktorého ústrednou témou bola Slovenská hudba. Dozvedeli sa o najznámejších slovenských hudobných skladateľoch, vypočuli si úpravu slovenskej ľudovej piesne Macejko, Macejko v podaní Bratislavského chlapčenského zboru a ukážky diela Suchoňa, Cikkera, Moyzesa, ale aj súčasných slovenských skladateľov v podaní Štátnej Filharmónie Košice.

             

            Pritom sa ani nepohli zo svojich tried. Výchovný koncert pod vedením moderátora a dirigenta v jednej osobe Gabriela Rovňáka bol totiž ďalším dielom Príbehu hudby, ktorý formou livestreamu prináša raz ročne žiakom do škôl pútavé spoznávanie hudobnej histórie.