•  Potešili sme seniorov v predvianočnom čase
          • Potešili sme seniorov v predvianočnom čase

          • Včera 20.12.2023 sme boli potešiť v predvianočnom čase aj našich seniorov v Zariadení opatrovateľskej služby Cilka. Milé úsmevy a potlesk od našich starkých dostali žiačky z 8.A triedy za vianočný tanec a žiaci zo 6. A triedy zahrali čertovsky dobrý príbeh o anjeloch a čertoch. Prajeme našim seniorom veľa zdravia, šťastia a božského požehnania.

            Zvončeky už zvonia a ihličie vonia, svetlo sviečok mihotavé, Vianoce k nám prišli práve. Preto sviatky krásne majte, v pohode ich prežívajte.

            Bc. I. Sviežená

        • Vianočné príbehy
          • Vianočné príbehy

          • My, Zocháči, veľmi radi čítame a každý rok v predvianočnom období realizujeme projekt „ZIMNÉ VEČERY S KNIHOU“. Preto sme aj tento rok zavítali v tomto predvianočnom čase medzi škôlkarov. Našim cieľom je povzbudiť rodičov k spoločnému hlasnému čítaniu rozprávok deťom. Deti, ktorým sa číta nahlas sú skvelými poslucháčmi a neskôr aj čitateľmi. Za každých 15 minút hlasného čítania si dieťa vyfarbí jedno očíslované políčko z obrázka. Odmenou je hotový obrázok, ale najmä dobrý pocit zo spoločne strávených okamihov v kruhu rodiny.

        • Vianočný stolnotenisový turnaj
          • Vianočný stolnotenisový turnaj

          • V dňoch 12.12.2023 a 13.12.2023 sa v priestoroch našej školy uskutočnil Vianočný stolnotenisový turnaj žiakov a žiačok ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej. Vianočná výzdoba v škole nám už pripomínala blížiace sa Vianoce, no našich hráčov to nezmiatlo a plne sa sústredili na všetky zápasy. Každý zo zúčastnených chcel vyhrať, trofej ale čakala  len na tých najlepších. Zápasy sa hrali systémom každý s každým, na 2 víťazné sety, podľa pravidiel stolného tenisu.

            Po urputných bojoch sa v kategórii žiakov na prvom mieste umiestnil žiak VIII. A triedy Ján Zubák, na druhom mieste žiak VII. A triedy Juraj Zubák a na treťom mieste skončil žiak VI. A triedy Leo Takáč. V kategórii žiačok sa na prvom mieste umiestnila Martinka Kožejová z IX. A triedy, na druhom mieste skončila Miriam Kovaľská z IX. A triedy a na treťom mieste skončila žiačka VII. A triedy Mia Ďurišková..

            Víťazom aj všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

                                            

            Mgr. M. Pirochová

        • Čo je červená stužka?
          • Čo je červená stužka?

          • Červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi žijúcimi s vírusom HIV. Je značkou pre upevňovanie povedomia o AIDS medzi ľuďmi. Počas celého roka ju majú nosiť ľudia, aby vyjadrili svoju podporu ľuďom, ktorí žijú s vírusom a aby si uctili pamiatku tých, ktorí v dôsledku tohto ochorenia zomreli. Počas 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS, si ľudia z celého sveta pripínajú červenú stužku. Hovoria tým „zaujímam sa o tému AIDS,“ „venujem sa vzdelávaniu, aby sa vírus nešíril.“ Červená stužka tu je aj pre tých, ktorí hovoria „pomáham ľuďom, ktorí žijú s HIV.“ Ako vidieť, dôvodov je veľa. Červená stužka s nami ostáva počas celého roka, aby sme nezabudli na jej odkazy a posolstvá.

            Žiaci  ZŠ Ivana Branislava Zocha v Revúcej sa v školskom roku 2023/2024 zúčastnili a aktívne podieľali na 17. ročníku celoslovenskej kampane Červené stužky - kampane boja proti AIDS.

                    V našej škole sme s pomocou nášho vedenia RNDr. E. Holéczy Vidovej – riaditeľky školy, Mgr. Zuzany Jakubejovej – zástup. riad. školy, pani učiteľky Mgr. Martiny Pirochovej - zodpovednej osoby pre ŽŠR v našej škole, Mgr. Jitky Kneslovej - školskej psychologičky a Mgr. M. Hudačekovej – zdravotníckej pracovníčky zorganizovali besedu o duševnom zdraví pre žiakov našej školy; odbornú prednášku pre žiakov 8. a 9. ročníka na tému HIV/AIDS, prostredníctvom ktorej sa žiaci  oboznámili  s vírusom HIV, spôsobmi prenosu, liečby a prevencie; žiaci druhého stupňa si vlastnoručne vyrábali červené stužky, vytvorili plagáty, projekty a prezentácie na tému Červené stužky; ôsmaci a deviataci si prezreli krátky dokument „Príbehy anjelov,“ cieľom ktorého bolo uvedomenie si nebezpečenstva vírusu HIV a choroby AIDS; žiaci II. stupňa zviditeľnili 1. december – Svetový deň boja proti AIDS - vytvorením „živej“  červenej stužky.

                    Celkovo sa na týchto aktivitách venovaných boju proti AIDS zúčastnilo 123 žiakov našej školy, 10 pedagogických a nepedagogických zamestnancov školy.

             

            Ďakujeme za podporu.                               

            Mgr. M. Pirochová

        • Noc u „ ZOCHÁČOV“
          • Noc u „ ZOCHÁČOV“

          • Na známosť sa všetkým dáva,

            že naša škola opäť raz večer brány otvára.

            Stretli sme sa malí i veľkí,

            zabaviť sa prišli aj odvážne učiteľky.

            V podvečer novembra šestnásteho,

            dozerali na hladký priebeh aktivít každého.

            Noc bola plná hier a prekvapení,

            každý účastník bol zapojený.

            A keď nadišiel čas lúčenia sa,

            na nejednom líčku slza skotúľala sa.

            Nocou sa niesla radosť v nás,

            v budúcom roku stretneme sa opäť zas.

             

                 Všetko sa to začalo vo štvrtok 16. 11. 2023 o 18:00 hod. Tí, ktorí mali chuť prežiť noc v škole, si priniesli spacáky, karimatky, nafukovačky a dobrú náladu. Najprv si žiaci so svojimi učiteľmi upravili triedy na „spálne“, potom nasledovala poriadna večera a hybaj na súťaže. Tento ročník pripravili súťaže opäť naši najstarší deviataci, ktorým prišli na pomoc aj bývalí žiaci našej školy. Všetci, ktorí sa hier zúčastnili, sa na nich poriadne vybláznili. V nočnej škole sa žiaci rozutekali po tmavých chodbách a premiestňovali sa z triedy do triedy za bodmi týchto stanovíšť: Mlsné jazýčky; Počuješ ma?; Kelímkový hrad; Popoluška; Kráľu, kráľu, daj vojačka;  Zhoď ma, ak to zvládneš; Traf sa a  Hádaj podľa zvuku .

            Zo žiakov prvého stupňa sa najviac darilo žiakom IV. A triedy, ktorí si vybojovali prvé miesto, na druhom mieste skončili žiaci II. A triedy a na treťom mieste boli žiaci I. A triedy. Zo žiakov druhého stupňa sa na prvom mieste umiestnili žiaci V. A triedy, druhí boli usilovní siedmaci a na treťom mieste to bola trieda VIII. A. Gratulácie však patria všetkým, lebo všetci boli úžasní. Neskôr, po vyhodnotení súťaží, nasledovalo tajuplné hľadanie pokladu v útrobách školy. Žiaci boli aj tento rok úspešní, našli ho naši šikovní šiestaci. Zhruba od polnoci prebiehali športové turnaje v telocvični: vybíjaná, futbal, basketbal, volejbal a stolný tenis. Postupne sa deťúrence vytrácali do svojich „spální“ a tí najvytrvalejší vydržali do pol tretej rána. Potom nasledovala pre všetkých večierka a kľud vydržal do rána 06:00 hod., kedy v školskom rozhlase zaznel budíček. Čakalo nás balenie a upratanie tried, tá časť programu, ktorá deti baví najmenej, lebo chcú ešte raz prežiť noc plnú aktivít v škole. Všetci si ráno prevzali od svojich triednych „CERTIFIKÁTY“ za noc strávenú v škole, ktoré ako každý rok pripravila naša skvelá pani riaditeľka. Noc strávená v škole má medzi našimi žiakmi veľký úspech, o čom svedčí aj fakt, že každý rok sa jej zúčastnia aj naši bývalí žiaci.

            Všetci žiaci a učitelia, ktorí to v nočnej škole vydržali, sú ráno víťazmi a patrí im poďakovanie a hlavne rodičom, nielen tým, ktorí s nami noc prežili, ale aj tým, ktorí nám svoje deti na noc zverili. Sme radi, že v našej škole máme takéto akcie, a že si ich dokážu pripraviť aj naši usilovní žiaci. Tento ročník nočnej školy zorganizovala Žiacka školská rada v spolupráci s vedením školy, učiteľmi a pedagogickými zamestnancami školy, za čo im v mene celej školy ĎAKUJEME.

             

            Mgr. M. Pirochová

             

        • iBOBOR
          • iBOBOR

          • Zocháči súťažili v medzinárodnej informatickej súťaži. iBobor je medzinárodná informatická súťaž, ktorá od roku 2004 prebieha postupne v čoraz väčšom množstve krajín. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie a algoritmické myslenie u všetkých žiakov. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor. Na našej škole máme 11 žiakov, ktorí získali titul úspešného riešiteľa.

             

            Naši úspešní riešitelia v tomto školskom roku v jednotlivých kategóriách :

            kategória Drobec :

            Martin Beňo

             

            kategória Bobrík :

            Šimon Sokol, Alžbeta Sokolová, Andrea Alexandra Baraniková

             

            kategória Benjamín :

            Dominika Jakubejová, Juraj Jáchimec, Nela Simanová, Martin Prč

             

            kategória Kadet :

            Kristína Radnótyová, Marek Brindzák, Dominik Ďurian

             

            Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

             

            Mgr. D. Poliaková

        •  Maškariál u nás v škole
          • Maškariál u nás v škole

          • Užili sme si veľa zábavy

            Učiť sa v maske? Nič nové pre Zocháčov. Vo štvrtok 26.10. sme v našej škole zažili zaujímavý deň. Žiaci i učitelia prišli do školy v maskách. Počas troch hodín boli pripravené aktivity, ktoré zvládli naši žiaci s prehľadom vďaka výbornej triednej spolupráci. Veríme, že všetci sme si zábavu naplno užili a čoskoro zažijeme ďalšie zábavné dopoludnie.

        •  Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • Tak ako končí leto a začína jeseň, prichádza staroba nenápadne a pomaly. Mesiac október by mal byť pre nás všetkých aj pripomienkou, ako si uctiť starších ľudí v našom okolí.

            V piatok 27.10.2023 naši žiaci zavítali do Zariadenia opatrovateľskej služby Cilka v našom meste. Pripravili si pre nich krátky program, kde menší žiaci zarecitovali básničky a rozprávku Mrázik im zase zahrali ôsmaci. Veríme, že sme našim starkým vyčarili úsmev na tvári a už teraz sa tešíme na predvianočný čas.

        • Spomíname
          • Spomíname

          • Sviatok všetkých svätých 1. november je deň, na ktorý 2. novembra nadväzuje deň Spomienky na všetkých verných zosnulých, ľudovo nazývaný Dušičky. Spomíname na našich drahých zosnulých, aby sme si uctili ich pamiatku. Dávajú priestor na pozastavenie sa a zahĺbenie sa do seba. K tomu patrí návšteva cintorínov, ozdobovanie hrobov kvetmi a vencami, zapaľovanie sviečok a modlitba za tých, ktorí odišli z nášho života.

            Každý rok už niekoľko rokov naši žiaci s láskou tvoria rôzne ikebany, venčeky, ktoré zdobia hroby neznámych vojakov, ale aj národovcov na našom cintoríne.

            Plamene sviečok, ktoré zapaľujeme, nie sú len dotvorením tajomnej a zavše clivej atmosféry, ale v prvom rade symbolizujú život.

        • Záložka spája školy
          • Záložka spája školy

          • Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov

            Žiaci a učitelia našej školy sa aj tento rok zapojili do česko - slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá Záložka do knihy spája školy. 14.ročník tohto projektu niesol podtitul Môj Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Jeho cieľom bolo predovšetkým podporiť čítanie najznámejších básní, i proźy, vytvorenie nových priateľstiev medzi žiakmi, ako aj poznávanie regionálnych zvykov Slovenska.

            Žiaci 3. až 9. ročníka na hodinách výtvarnej výchovy sa snažili využitím rôznych techník vymyslieť a vytvoriť záložku do knihy, ktorá by potešila alebo inšpirovala k čítaniu žiakov našej partnerskej školy. Tou bola v tomto ročníku Základná škola Zdenky Braunerové v Roztokách v ČR. Celkovo sme si vzájomne vymenili 40 veľmi pekných záložiek, a teda každý žiak za svoje vynaložené úsilie získal od svojho nového kamaráta zaujímavý darček.

            Touto cestou by som sa chcela poďakovať všetkým žiakom a učiteľom, ktorí tomuto projektu venovali svoj čas a úsilie a tešíme sa na ďalší úspešný ročník.

            Mgr. Ľ. Garláthyová

        • Regionálna výchova žiakov ôsmeho ročníka
          • Regionálna výchova žiakov ôsmeho ročníka

          • Aj tento školský rok pokračujeme v lepšom spoznávaní histórie nášho regiónu, a tak sme sa  11. októbra vybrali do Slavošovského tunela. Vystúpili sme na Teplej Vode a naša cesta sa začala. Naša prvá zastávka bola v Mníšanoch, kde sme sa pristavili pri informačnej tabuli a prečítali si o dôvodoch vzniku stavby, aj prečo sa nakoniec železničná trať nedostavala. Naše kroky ďalej viedli cez Koprášsky (Mníšanský) viadukt, malý tunel a nakoniec veľký tunel. Na slavošovskej strane sme si opekali a zaspievali. Napriek prejdeným 18 km sme si deň užili a tešíme sa na budúci rok.

             

            Vybrali sa ôsmaci do Slavošovského tunela,

            aby spoznali aj túto časť Gemera.

            Vystúpili sme na Teplej Vode

            a naša cesta sa začala v krásnej prírode.

            Mníšany sme spoznali

            a z viaduktu sa krásnym výhľadom kochali.

            Tma nebola pre nás žiadny problém

             a vonku nám nechýbal ani oheň.

            Tunel zdolali sme smelo

             a opekalo sa nám skvelo.

            Cestou-necestou sme Denisov mobil stratili,

            ale aj tento problém sme odstránili.

            Čiernym tunelom sme úspešne prešli

            a s boľavými nohami domov prišli.

                                                                                                                                  Žiaci VIII. A

        • Regionálna výchova- návšteva múzea a kaštieľa Coburgovcov v Jelšave
          • Regionálna výchova- návšteva múzea a kaštieľa Coburgovcov v Jelšave

          • Dňa 11.10.2023 sa uskutočnila regionálna výchova žiakov 6. ročníka. Žiaci navštívili múzeum a kaštieľ Coburgovcov v Jelšave. Naša spoločná cesta začala ráno o 7:20 na autobusovej stanici v Revúcej, odtiaľ sme sa spoločne odviezli autobusom do Jelšavy.

            Po príchode do Jelšavy sme zamierili navštíviť múzeum. V múzeu nás privítala milá pani, ktorá nás odprevadila do miestnosti, kde sme mohli obdivovať rôzne typy modelov hasičských áut. Okrem obdivovania sme sa aj veľa dozvedeli, pretože nás sprevádzal pán, ktorý je bývalým hasičom a sám niektoré modely vyrobil.  Na všetko, čo nás zaujímalo sme sa opýtali a dostali sme zaujímavé odpovede. Po návšteve múzea sme sa presunuli do kaštieľa Coburgovcov. Kaštieľ Coburgovcov je  na Gemeri jedinečnou stavbou z obdobia francúzskeho klasicizmu. V kaštieli prebieha momentálne rekonštrukcia, pretože  mesto Jelšava realizuje od roku 2015 záchranné práce na obnove kaštieľa a jeho sprístupňovanie verejnosti počas rôznych podujatí. V kaštieli si aj popri rekonštrukcii  na nás našli čas a previedli nás nielen po zrekonštruovanej časti, ktorá je prístupná ako zážitkové ubytovanie,  ale aj po zachovaných častiach, v ktorých sme mohli vidieť ako vyzerala trieda v minulosti a slávnostnú sieň zdobenú alegorickou maľbou. Samozrejme najviac nás zaujímali tajné zákutia kaštieľa ako napríklad pivnica.  

            Na našom zážitkovom vyučovaní sme okrem zbierania nových vedomostí zažili aj rôzne dobrodružstvá. Už teraz sa tešíme na naše nasledujúce spoznávanie historického Gemera.

        • Deviataci na regionálnej výchove v Chyžnom.
          • Deviataci na regionálnej výchove v Chyžnom.

          • My, deviataci, sme navštívili neďalekú dedinku Chyžné. Nakukli sme do pamätnej izby slovenského romantického spisovateľa Sama Tomášika, evanjelického farára v Chyžnom. Tam sme mali možnosť pozrieť si predmety z čias jeho doby – 19. storočia a po predslove a sprievodnom slove pána starostu sme sa presunuli i na cintorín k pamätníku Samuela Tomášika.

            Bolo nám cťou navštíviť v dedinke najmä ranogotický kostolík, jednu z najvýznamnejších gotických pamiatok na Slovensku, kde sme sa preniesli až do 14. storočia. Najvýznamnejšou pamiatkou v kostolíku plnom malieb na stenách sa vyníma krídlový oltár z roku 1508 z dielne Majstra Pavla z Levoče.

            Domov sme odchádzali s úsmevom a plní energie z úspešného dňa. Sme radi, že v našej škole sa môžeme učiť o našom regióne formou zážitkového učenia.

        •  "Pravda o drogách" - celonárodná informačná kampaň
          • "Pravda o drogách" - celonárodná informačná kampaň

          • Pán Peter Remper z občianskeho združenia Bez drog k nám v utorok 17.10. zavítal na besedu. Veľmi zaujímavo a pútavo rozprával o tejto problematike, ktorá je v dnešnej dobe veľmi potrebná. Žiaci 6. - 9. ročníka načúvali príbehom, ktoré zničili život mladým ľudom, ale aj ich rodinám. Beseda bola veľkým prínosom o informácie z tohto nezdravého prostredia. Ďakujeme.

        •  Október - Mesiac úcty k starším v ŠKD
          • Október - Mesiac úcty k starším v ŠKD

          • Mesiac Október bol v decembri 1990 Valným zhromaždením Organizácie spojených národov vyhlásený za Mesiac úcty k starším. Tento mesiac je pre nás všetkých pripomienkou, že si máme vážiť a ctiť starých ľudí, dávať im najavo svoju náklonnosť a lásku. Staroba je prirodzenou súčasťou nášho života, nedá sa pred ňou ujsť.