•  Projekt MyMachine Slovakia
          • Projekt MyMachine Slovakia

          • Tento týždeň mal projekt MyMachine Slovakia pokračovanie u nás v Revúcej. Vďaka trpezlivému prístupu majstrov odborného výcviku SOŠ v Revúcej sme si mohli vyskúšať aké to je pracovať v skutočnej stolárskej dielni. Zaujímalo nás tam všetko, a všetko sme aj s veľkou radosťou skúšali. To, že sme mohli poskladať finálny vynález....aj keď len dočasne (napokon to necháme na profíkov) bolo pre nás ozaj zážitok.

            ĎAKUJEME za spoluprácu a tešíme sa na výsledok už čoskoro.

            Stredná odborná škola Revúca ( SOŠ Revúca )

            Žiaci 4. A

        • Marec mesiac knihy v ŠKD 1
          • Marec mesiac knihy v ŠKD 1

          • Mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihami, ktoré majú v období moderných informačných technológií a počítačov svoje opodstatnenie a význam. Ich čítaním si totiž obohacujeme slovnú zásobu, rozvíjame fantáziu a budujeme čitateľskú gramotnosť. Kniha, najlepší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov všetkých generácii.

            A preto sme aj my, Zocháči, v ŠKD venovali tejto téme viac času, čítali sme si obľúbené rozprávky, deti si vyrobili svoju vlastnú knižku i záložku. Dňa 12.3. sme dokonca navštívili Mestskú knižnicu Samuela Reussa, v ktorej priestoroch si deti vypočuli krátke úryvky z rôznych rozprávok, dozvedeli sa, prečo je práve marec mesiacom knihy, na čo slúži knižnica a aj to, ako sa do nej prihlásiť.

            Veríme, že návšteva knižnice sa im páčila, a s tým spojený program v nich vybuduje pozitívny vzťah k čítaniu kníh.

            „Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých“.

            -Jacqueline Kennedy

            D. Fandáková

        •  MAREC MESIAC KNIHY
          • MAREC MESIAC KNIHY

          • Žiaci z ŠKD 2 navštívili 13.3.2024 Mestskú knižnicu Samuela Reussa v Revúcej. S pani knihovníčkou si pripomenuli Mateja Hrebendu. Mesiac marec spájame s knihami a čítaní, pri tejto príležitosti sa žiaci oboznámili sa so službami knižnice. Na záver si zasúťažili a zoznámili sa s množstvom zaujímavých kníh, ktoré knižnica ponúka. Ďakujeme pani knihovníčke za jej čas a pripravené aktivity, vďaka ktorým vzbudila u detí záujem o literatúru .Tešíme sa na ďalšiu návštevu.

            J. Fiťmová

        •  Ako nám chutí škola so škôlkami
          • Ako nám chutí škola so škôlkami

          • Dobrá škola ponúka žiakom priestor na vzdelávanie, je miestom, kde je možné odhaliť talent či nadanie, je kútikom, kde sa môže cítiť každý príjemne.

            Do tohto nášho priestoru zavítali aj deti z materských škôl MŠ Sládkovičova, MŠ Vladimíra Clementisa, Katolícka materská škola Svätej rodiny, aby ochutnali atmosféru našej školy.

            V príjemnom prostredí si vyskúšali hravé učenie. Zahrali sa na šoféra v autobuse, aby zistili, koľko cestujúcich sa v ňom viezlo. Verte, že to nie je také jednoduché. Hrali sa, aj keď sa učili cudzie jazyky. Učili sa, aj keď pred ich očami vznikal vesmír. Učenie prepájali pohybom, ktorý je pre deti tak prirodzený a potrebný. Pracovali v menších skupinách, kde dostali svoj priestor na prejavenie sa.

            Takto, aspoň v skratke, mohli ochutnať to, na čo v našej škole kladieme veľký dôraz pri vzdelávaní, hľadaní talentov, aj pri budovaní vzťahov, aby sa v našej rodine každý mohol cítiť.

            Mgr. A. Motyčková

        • Holokaust a genocída - kedysi a dnes
          • Holokaust a genocída - kedysi a dnes

          • V Múzeu Prvého slovenského gymnázia sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili besedy o holokauste. Pani Erika Tavaly, ktorá pracuje v Múzeu holokaustu v Seredi, nám porozprávala o deťoch, ktoré boli súčasťou deportácie do Auschwitzu. Mala pripravenú prezentáciu, v ktorej nám ukázala a vysvetlila, ako začal holokaust, ako prebiehal, prečo sa vlastne začal a ako skončil. Celá prezentácia sa odvíjala od fotky detí, z ktorých väčšina mala slovenský pôvod. Spoznali sme ich príbehy, svedectvá, trpké osudy, ponorili sme sa do smutnej atmosféry doby 2. svetovej vojny. Je veľmi dôležité neustále si tieto udalosti pripomínať, aby sme sa už nikdy nestali svedkami či nebodaj účastníkmi doby, keď sa človek k človeku správal horšie ako ku zvieratám.

            Mgr. M. Hrivnáková

        • Hodnotenie škôl SR
          • Hodnotenie škôl SR

          • Ešte stále uvažujete nad tým, ktorá škola je pre Vaše dieťa tá najlepšia?

            Chceme Vám dať do pozornosti hodnotenie škôl na Slovensku z pohľadu výsledkov žiakov.

            Nie je tajomstvom, že našu školu navštevujú aj žiaci z málo podnetného prostredia a ich úspešné vzdelávanie sa stáva výzvou pre každého pedagóga.

            Sme o to radšej, že sme získali prvenstvo medzi školami s vyšším podielom žiakov zo sociálne zvýhodneného prostredia v rámci SR. Žiaci našej školy dosahujú mnoho úspechov v predmetových, umeleckých i športových súťažiach.

            Teší nás, že sme sa stali najúspešnejšou školou v ďalšej oblasti nášho pôsobenia. Je to pre nás veľkým ocenením a zároveň aj záväzkom.

            Bližšie sa dočítate v článku:

             

            https://tvnoviny.sk/domace/clanok/882346-toto-su-najlepsie-hodnotene-skoly-na-slovensku-z-pohladu-vysledkov-ziakov-pozrite-si-ako-dopadla-ta-vasa-rebricek?mibextid=xfxF2i&fbclid=IwAR3I6q_hmeFtNfQsWMLf2FCkerxpwF6iO6ehYqZA6gZrhbSdcJeBiUo9g40#Echobox=1708942745

        •  OK v stolnom tenise žiačok ZŠ (29.2.2024)
          • OK v stolnom tenise žiačok ZŠ (29.2.2024)

          • Dňa  29. 02. 2024 sa v CVČ Revúca uskutočnilo okresné kolo žiačok ZŠ v stolnom tenise pre školský rok 2023/2024. Okresného kola v stolnom tenise sa zúčastnili 3 družstvá žiačok s celkovým počtom 11 dievčat so svojimi vedúcimi zo ZŠ Sirk, ZŠ Hviezdoslavova 1 Revúca a ZŠ Ivana Branislava Zocha Revúca. Zápasy  sa odohrali na 2 víťazné sety a 4 víťazné zápasy podľa pravidiel stolného tenisu. Organizátor, CVČ Revúca, pripravil toto podujatie na vysokej úrovni. Bolo zabezpečené občerstvenie pre športovcov, ako aj pre vedúcich družstiev a taktiež príjemná atmosféra dodala turnaju jedinečnosť.

            V kategórii žiačok sa na prvom mieste umiestnili žiačky ZŠ Hviezdoslavova 1 Revúca, druhé v poradí sa umiestnili žiačky ZŠ I. B. Zocha Revúca v zložení Sofia Petiová, Martina Kožejová a Miriama Kovaľská a tretie skončili žiačky zo ZŠ v Sirku.

                               Všetkým zúčastneným športovcom blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

             

            Mgr. M. Pirochová

             

        • Valentín 14.2.
          • Valentín 14.2.

          • Deň svätého Valentína lásky čas on pripomína.

            Srdiečko maj otvorené, pre cit lásky je stvorené.

            Lásku daruj každý deň, možno splníš iným sen.

            Valentín, Svätý Valentín... . Každý z nás potrebuje k životu prejavy lásky a priateľstva v podobe bozkov či objatí alebo pohladení, ktoré v každom z nás prebúdzajú tie najkrajšie pocity. Prečo teda aspoň jeden deň v roku neprežívať lásku ešte intenzívnejšie?

            14.-teho februára sme si v našej škole pripomenuli meno Valentín. Je to sviatok všetkých zamilovaných. Slávi sa už niekoľko desaťročí v rôznych kútoch sveta. Legenda tvrdí, že svätý Valentín bol kňaz žijúci v Ríme v 3. storočí a aj napriek zákazu zasnuboval a sobášil zaľúbené páry.

            V tento deň sa rozdávali „Valentínky“ aj v našej škole. Žiačky siedmeho a ôsmeho ročníka spolu s p. učiteľkami M. Hrivnákovou a M. Pirochovou ich vyrobili pre všetkých pánov učiteľov a pedagogických asistentov našej školy, ktoré im ráno porozdávali. Piataci sa s p. učiteľkou Špaldovou pustili do výroby nádherných srdiečok, na ktoré potrebovali len trochu látky, vatu, niť a ihlu a pár šikovných rúk. Nazaháľali ani žiaci v školskom klube, ktorí pod vedením p. vychovávateľky D. Fandákovej tvorili srdiečka a zaľúbené valentínske pozdravy pre svojich obľúbených učiteľov a najbližších, ktorým sa takto chceli poďakovať za všetko, čo pre nich robia a znamenajú. Na chodbách a v triedach sa tvorili krásne nástenky. S nápadom valentínskej fotky prišla p. asistentka I. Sviežená, a tak si každý z tohto dňa mohol zachovať spomienku a zážitok so svojimi spolužiakmi a učiteľmi na VALENTÍNSKY DEŇ.

            Valentínsky sviatok nám ponúka príležitosť povedať našim blízkym, že ich máme radi. Láska je najkrajší, najnežnejší a zároveň najvášnivejší ľudský cit. Preto majme naše srdiečka otvorené nielen v tento deň, ale po celý rok.

            Mgr. M. Pirochová

        • Zochov Šaliansky Maťko
          • Zochov Šaliansky Maťko

          • Dňa 30. 01. 2024 sa v knižnici našej školy uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. Šikovné žiačky a šikovní žiaci prednášali zaujímavé povesti, ktoré si vybrali a pripravili spolu s pani učiteľkami slovenského jazyka a literatúry.

            V 2. kategórii (žiaci IV. a V. ročníka) získal 3. miesto Jakub Hurta zo IV. A triedy, 2. miestu sa potešil Alex Siman zo IV. A triedy a víťazom sa stal Michal Barčiš z V. A triedy. V 3. kategórii (žiaci VI. a VII. ročníka) získal 2. miesto Martin Prč zo VII.A triedy a víťazstvo si „vyprednášala“ Dominika Jakubejová zo VII.A triedy.

            Porotu súťaže tvorila pani učiteľka Janka Palašová a pani učiteľka Zuzana Kunštárová.

            Všetkým súťažiacim patrí pochvala a víťazom blahoželáme k úspechu.

            Mgr. Zuzana Kunštárová

        • "Vysnívaný vynález sa stáva skutočnosťou"
          • "Vysnívaný vynález sa stáva skutočnosťou"

          • Mesiac február začali žiaci IV. A triedy z našej školy jedným obohacujúcim stretnutím. Začiatkom školského roka sa totižto zapojili do zaujímavého projektu MyMachine, ktorý je realizovaný prostredníctvom Karpatskej nadácie.  Ide o vzdelávací projekt rozvíjajúci tvorivé myslenie na konci ktorého sa vysnívaný vynález detí stane realitou. Deti – vynálezcovia a zapojení mladí ľudia sa v ňom učia pracovať v tímoch, komunikovať navzájom, rešpektovať sa i kriticky myslieť. Spomínané stretnutie vynálezcov sa uskutočnilo na Technickej univerzite vo Zvolene. S vysokoškolákmi naši žiaci prebrali detaily ich vynálezu tak, aby následne mohli na jeho vyhotovení začať pracovať žiaci SOŠ v Revúcej. Tiež si vyskúšali rôzne atraktívne aktivity zo sveta virtuálnej reality. Po tomto „pracovnom“ stretnutí sme naše kroky nasmerovali aj za históriou, a to na Zvolenský zámok. Tento deň bol plný zážitkov, ktoré nás opäť posunuli ďalej..... Ďalej kráčať, snívať, nevzdávať sa a nachádzať v sebe chuť meniť svet okolo seba.

        • Medzinárodný deň komplimentov
          • Medzinárodný deň komplimentov

          • V Deň komplimentov – pripomíname si ho vždy 24. januára – by každý z nás mohol vysloviť úprimný kompliment iným ľuďom, a tak si uvedomiť potrebu slušného správania. Vznikol v roku 1998 z iniciatívy Američaniek Kathy Chamberlin a Debby Hoffman.

            Kompliment, ako vieme, je dobromyseľné a priateľské vyjadrenie sa k inej osobe (či o nej), ktorý vyzdvihuje niečo, čo sa nám na nej obzvlášť páči, čo na nej oceňujeme. Môže pritom ísť o jej osobné vlastnosti či výkony alebo vonkajšie znaky, napr. vkusné oblečenie, príťažlivý vzhľad. Všetci sa občas potrebujeme cítiť dôležitými, resp. potrebnými a úprimný kompliment je na to ľahkým prostriedkom. Zamyslite sa, kedy vám naposledy úprimne, zo srdca povedal niekto niečo peknéCítili ste sa pri tom dobre? Tak to robme!

            Vyvoláme poďakovanie i úsmev na tvári toho druhého, zároveň je to nástroj, ktorým môžeme v ľuďoch hľadať tie najlepšie vlastnosti. Používajme ho preto čo najčastejšie. Začať môžeme už dnes...

            „Akýkoľvek kompliment urobí radosť. Ale kompliment na mieru pomáha človeku budovať ešte väčší pocit jedinečnosti," hovorí psychologička. Nezostávajte len u „pekného trička” alebo „pekného účesu”. Prispôsobte lichôtku konkrétnej osobe a vysvetlíte jej, prečo si to myslíte. Napr.: „Táto farba ti pristane, zvýrazňuje tvoje oči," alebo „v tých šatách vyzeráš skvelo, tvoja postava v nich dokonale vynikne.”

            Aj žiaci našej školy tak robili v priebehu celého týždňa, vyjadrovali úprimné a priateľské komplimenty spolužiakom a učiteľom. Všetky vyjadrenia pripínali na nástenku, aby im pripomínala, že nielen v deň komplimentov si povieme niečo milé a úprimné, čo nás zohreje pri srdiečku, ale že to budeme robiť po celý rok.

                                 

            Mgr. M. Pirochová

        •  OK v bedmintone žiakov a žiačok ZŠ (17.1.2024)
          • OK v bedmintone žiakov a žiačok ZŠ (17.1.2024)

          • 17. januára 2024 sa uskutočnili Majstrovstvá okresu v bedmintone žiakov a žiačok ZŠ. V telocvični GMK Revúca sa zišlo 16 žiakov a žiačok zo 4 prihlásených škôl. Naša škola obsadila krásne 2. miesto. Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy Sofii Meriačovej, Laure Hrivnákovej, Matejovi Marčákovi a Jánovi Ševčíkovi.

        • OLEJKO
          • OLEJKO

          • V mesiaci november sa nám podarilo odštartovať projekt Olejko , ktorý chráni prírodu v našom okolí i v našej škole. Splnili sme všetky podmienky úspešného začiatku projektu a jeho realizácie, no a reakcia vyhlasovateľa projektu firmy ESPIK Group s.r.o. nedala na seba dlho čakať.

            Spolu s vianočným prianím nám napísali:

            Všimli sme si, že ste na sociálnej sieti FB dali krásnu aktivitu s deťmi z Vašej školy k téme nášho projektu "Olejko chráni prírodu." 

            Veľmi príjemne ste nás týmto počinom prekvapili. Krásne ste ukázali ako sa to dá robiť, ak niekto svoju prácu robí s láskou a venuje sa deťom. Chápe, ako im priblížiť a ukázať danú problematiku, aby sa im to dostalo do povedomia. Sú školy, ktoré len umiestnili nádobu do priestorov školy a náš šofér po týždňoch zberu našiel prázdnu nádobu, pretože o zbere oleja žiaci nevedeli. Radi by sme toto Vaše video prezdieľali na našej stránke ak s tým súhlasíte :-)

            Nech ukážeme ako sa to robí :-) 

             

            Veľmi nás potešilo toto ocenenie našej práce a dodalo nám ešte viac síl a energie do ďalších aktivít s našimi žiakmi.

        • Zocháči „Deti deťom“
          • Zocháči „Deti deťom“

          • Vianoce pomaly klopú na dvere a vianočný čas v nás prebúdza naše najlepšie vlastnosti a predsavzatia. Pre každého z nás je niečím magickým a tajomným, otvárajú sa nám srdcia a opäť máme k sebe vo vzájomných vzťahoch o niečo bližšie. Cítime a uvedomujeme si silu priateľstva, lásky, úcty a obetavosti. Preto sme sa aj my ZOCHÁČI, v tomto predvianočnom čase rozhodli obdarovať niekoho neznámeho. Tým „neznámym“ sú kamaráti v detskom domove v Tornali. Milé balíčky, ktoré kúpili alebo vyrobili naše deti so svojimi rodinami sme odovzdali deťom. Deťom, ktoré možno nemajú toľko lásky, porozumenia, Zocháči vyčarili radosť a vianočnú náladu. Deti boli nesmierne vďačné, ich milý úsmev na tvári i rozžiarené oči prezrádzali spokojnosť. Úprimné bolo ich potešenie, ale aj veľké obdarované srdce. Nič krajšie si nevieme predstaviť, ako spokojné a šťastné deti. Veríme, že sme mohli kúsok šťastia venovať a tým vyčariť úsmev neznámemu kamarátovi.

            „Vianoce nie sú časom, ani obdobím, ale stavom mysle. Šírenie pokoja, dobra a množstvo vďaky, sú tým skutočným duchom Vianoc.“ – Calvin Coolidge.

             

            Bc. I. Sviežená